EU-topmøde: Statsministeren vil have turbo på vaccineproduktionen

CORONA: Vaccinepas, mutantvirusser og produktionsproblemer er på EU-chefers dagsorden ved et topmøde torsdag, hvor Mette Frederiksen forventes at bede Kommissionen om at sætte tommeskruerne på vaccineproducenterne.

Coronavirussen står i højsædet, når statsministeren torsdag aften endnu engang sætter sig foran skærmen til et topmøde med sine EU-fæller.
Coronavirussen står i højsædet, når statsministeren torsdag aften endnu engang sætter sig foran skærmen til et topmøde med sine EU-fæller.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Forsinkelser hos covid-vaccineproducenterne BioNTech/Pfizer, der pt. står for det overvældende flertal af de dyrebare doser distribueret til europæerne, kommer til at stå højt på dagsordenen, når de europæiske stats- og regeringschefer logger på et videotopmøde torsdag aften.

Flere lande, herunder Danmark, melder om, at deres vaccineplaner er kommet under pres, efter det tysk-amerikanske joint venture har annonceret, at de reducerer antallet af leveringer til de europæiske lande.

Reduktionerne har to årsager. Den ene er forbundet med en optimering i produktionen hos Pfizer. Den skaber forsinkelser på kort sigt, som firmaet har lovet vil være indhentet senest i midten af februar, men som skaber knas med vaccineplanerne på den korte bane.

Den anden er mere kontroversiel og handler om, at det er lykkedes at hive seks doser ud af de vaccineglas, producenterne har leveret, i stedet for de fem, som de egentlig var beregnet til. Da aftalen med EU-landene er per dose og ikke per glas, justerer de nu deres leveringer efter det.

Ujævn forsyning
Ifølge Statens Seruminstitut giver det i praksis 85-100.000 færre vaccinationer end den danske regering havde planlagt i første kvartal. Sundhedsstyrelsen oplyste onsdag i en pressemeddelelse, at firmaet vil levere cirka halvt så mange doser som forventet i denne uge, og at forsyningen over de næste uger vil være ”ujævn”.

”Vi er virkelig kede af at blive bragt i denne situation. Det sker på et meget afgørende tidspunkt, hvor vi både står over for at skulle tage fat på nye målgrupper, særligt de allerældste, og hvor vi samtidig skal til at tilbyde borgerne det andet stik, som vi har lovet”, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Ifølge Altingets kilder vil statsminister Mette Frederiksen (S) have EU-Kommissionen til at ”tage fat i kraven på Pfizer” og forsøge at finde en løsning, så den danske vaccineplan kan holdes.

Den italienske regering går skridtet videre og overvejer at stævne producenten for kontraktbrud, lød det onsdag fra landets særlige covid-19-kommissær, Domenico Arcuri.

Fra EU-Kommissionens side er der dog ingen tvivl om, at firmaet er i sin gode ret til at tage højde for udnyttelsen af den sjette dosis i sine leveringer.

"Kontrakten er på antal doser," understreger en højtstående kommissionskilde. 

Klar på affyringsrampen
Mette Frederiksen vil på mødet også skærpe EU-ledernes opmærksomhed på det næste mål i vaccineindsatsen, nemlig godkendelsen af den svensk-britiske AstraZeneca-vaccine.

I et brev sendt tirsdag sammen med Østrig, Grækenland og Tjekkiet presser hun på for at sætte turbo på udrulningen af vaccinen, der står til at få grønt lys fra Det Europæiske Lægemiddelagentur i slutningen af måneden.

Som hun forklarede ved et pressemøde tirsdag, handler det om at styrke produktion og distribution af vaccinen allerede inden godkendelsen den 29. januar, så vaccinerne kan ryge i cirkulation så hurtigt som muligt, når det grønne lys først er givet.

Statsministeren vil også lufte et ønske om, at Kommissionen styrker fokus på andre lovende projekter til forebyggelse af covid, både på vaccine- og behandlingsfronten, for eksempel ved at prioritere flere europæiske forskningsmidler i den retning.

Læs også

Virusmutanter og vaccinepas
På dagsordenen for topmødet er også de 27 EU-landes håndtering af de nye og mere smitsomme virusmutationer, som over julen fik smitten helt ud af kontrol i et land som Irland. Her presser EU-Kommissionen på for langt mere gensekventering af positive coronaprøver, så mutationernes udbredelse kan fanges hurtigere.

Danmark fremhæves som det eneste EU-land, der konsekvent undersøger en forholdsvis høj andel af de positive prøver, omkring 14 procent. Kommissionens målsætning er, at alle lande skal sekventere mindst 5-10 procent af prøverne, så der kan holdes styr på de forskellige varianter. I mange lande ligger det tal i dag på under én procent.

Også idéen om, at der på sigt skal udstedes et fælles vaccinepas til borgere, der har fået deres stik, skal vendes blandt lederne, ligesom den meget varierende udrulning af de nationale vaccineplaner også skal drøftes.

EU-Kommissionen kom tirsdag med sit bud på en tidsplan, som den mener, at alle EU-lande bør kunne overholde, hvis de lægger sig i selen.

Den indebærer, at 80 procent af de over 80-årige skal være vaccineret ved udgangen af marts, mens 70 procent af den voksne befolkning bør have fået deres stik, når sommeren er slut.

EU-cheferne vil også skulle se på situationen uden for deres egen baghave, efter lederen af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mandag advarede om det ”katastrofale moralske nederlag,” som verden stod overfor, hvis ikke de fattigste lande blev tænkt ind i de vestlige landes vaccinestrategier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00