EU vil lade regeringerne åbne hanerne for at redde europæisk økonomi fra coronasmitte

PENGE: Der bliver lempet på budget- og statsstøtteregler for at give EU-landene råderum til at bekæmpe de økonomiske konsekvenser af covid-19.

EU vil gøre det, der skal til, for at få den europæiske økonomi helskindet gennem coronakrisen, lyder det fra EU-Kommissionen.
EU vil gøre det, der skal til, for at få den europæiske økonomi helskindet gennem coronakrisen, lyder det fra EU-Kommissionen.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De europæiske regeringer får lov til at tage spenderbukserne på uden at frygte for at bryde med EU’s stramme budget- og statsstøtteregler i kampen mod covid19-udbruddet og dets økonomiske bivirkninger.

Det gjorde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen klart fredag, hvor hun også understregede, at coronavirussen kommer til at være et ”voldsomt chok” for den europæiske økonomi.

Hun bekendtgjorde samtidig, at der vil blive frigjort omkring 275 milliarder kroner fra EU-budgettet til støtte til coronavirusramte sektorer, virksomheder og arbejdsmarkeder på tværs af Unionen, hvilket er en god bid mere end forudset.

Dertil kommer, at der vil blive mobiliseret over 50 milliarder kroner i likviditet til mindst 100.000 små og mellemstore virksomheder gennem Den Europæiske Investeringsfond, så de kan holde skruen i vandet under krisen.

”Vi vil gøre, hvad end der er nødvendigt for at støtte europæerne og den europæiske økonomi,” sagde von der Leyen.

Luk ikke grænserne for mennesker og udstyr
Samtidig opfordrede kommissionsformanden EU-landene til at udvise solidaritet og lade være med for eksempel at indføre eksportforbud for medicinsk udstyr eller lukke grænserne, sådan som nogle EU-lande har gjort.

”Det er ikke godt, når medlemslandene handler enerådigt, fordi det altid giver en dominoeffekt,” siger hun.

Tyskland og Frankrig har på hver sin vis begrænset eksporten af medicinsk udstyr, hvilket har haft betydning også på danske hospitaler, som har stået uden det udstyr, som de er blevet lovet af producenterne. Ifølge von der Leyen har de to lande indvilliget i at lempe eksportrestriktionerne, så de er mindre skadelige.

Flere lande har også indført deciderede ind- eller udrejseforbud. Tjekkiet er det land, som er gået længst ved først torsdag at indføre forbud mod indrejse fra 15 lande, herunder Danmark, og fredag annoncere, at ingen med fast bopæl i Tjekkiet får lov til at forlade landet efter på søndag.

Det er unødvendigt og skadeligt med den slags forbud, gjorde von der Leyen klart.

”Visse sundhedskontroller kan godt være begrundet. Men et generelt rejseforbud er ikke noget, som WHO anbefaler, og det har også stærke sociale og økonomiske følger,” sagde von der Leyen, der opfordrede landene til at være tilbageholdende.

”Alle indgreb skal være proportionale,” sagde hun.

Vestager hastebehandler
Ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har ansvar for EU’s statsstøtteregler, understreger, at det først og fremmest bliver landenes egne statskasser, der kommer til at stå for at styre deres økonomier sikkert gennem stormen. Det får de til gengæld vide rammer for.

Først og fremmest gør Kommissionen klart, at coronaepidemien er en såkaldt ”ualmindelig hændelse uden for en regerings kontrol”, hvilket betyder, at der bliver set med milde øjne på store udskrivninger til sundhedsudgifter og hjælpepakker til virksomheder og ansatte, når det skal vurderes, om landene lever op til EU’s regler om budgetunderskud.

Dertil kommer, at Kommissionen i højere grad vil give grønt lys til støtte til for eksempel sektorer som turist-, restaurations- og transportbranchen.

”Situationen ændrer sig hurtigt. Der er stor risiko for, at det pres, der er på vores økonomi, vil vokse. Regeringerne kan få brug for at uddele statsstøtte på en meget større skala. Og vores regler tillader meget vidtrækkende støtte i hele økonomien hos de medlemslande, der står over for store økonomiske forstyrrelser,” siger Vestager.

Ikke snige noget under radaren
Hun har lovet at hastebehandle de statsstøttenotifikationer, som landene skal sende omkring Bruxelles, før de må begynde at dele penge ud til ramte sektorer, sådan som Danmark gjorde tidligere på ugen. Der oprettes også en statsstøtte-hotline bemandet alle uges dagen for at guide landene igennem, hvad de må og ikke må i forhold til at hjælpe virksomheder eller sektorer i knæ.

Vestager gør dog klart, at der vil blive holdt øje med, om det faktisk er coronarelaterede henvendelser for ikke at forstyrre konkurrencevilkårene mellem EU-landene.

”Det indre marked er noget, vi skal bruge nu, og vi skal også bruge det, når vi skal have økonomien tilbage på sporet igen. Så det, vi gør, må ikke ødelægge det fundament, vi har,” siger hun.

 

Denne artikel er udgivet første gang fredag eftermiddag inden udmeldingen om det danske indrejseforbud.

Dokumentation

Andre EU-tiltag mod corona

Der er blandt andet:

  • Indført daglige videomøder mellem de europæiske sundhedsministre
  • Samlet en gruppe af eksperter fra forskellige EU-lande til at udforme europæiske retningslinjer
  • Lovet 140 millioner euro til forskning i vacciner, diagnostik og behandling fra offentlige og private midler
  • Foreslået et fælles offentligt udbud til opkøb af medicinsk udstyr
  • Foreslået midlertidig afskaffelse af krav om, at luftfartsselskaber skal bruge deres slots for ikke at miste dem, selv om det betyder, at de p.t. flyver med tomme fly.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00