Europæisk patentchef: ”Danmark er et meget innovativt land”

INTERVIEW: Danmark har smæk på de europæiske patentansøgninger, lyder det fra chef for Den Europæiske Patentmyndighed, der beklager, at det ikke bliver i hans regeringstid, at EU’s nye enhedspatent ser dagens lys.

Der er vækst i patentansøgningerne hos Den Europæiske Patentmyndighed. Sidste år kom der knap 166.000.
Der er vækst i patentansøgningerne hos Den Europæiske Patentmyndighed. Sidste år kom der knap 166.000.Foto: Den Europæiske Patentmyndighed
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Når Benoît Battistelli ser på 2017, er han tilfreds.

Chefen for Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), hvis 7.000 medarbejdere behandler patentansøgninger fra hele verden for dem, der gerne vil beskytte deres opfindelser på de europæiske markeder, noterer sig en stabil fremgang i antallet af ansøgninger.

Små 166.000 gange er der blevet anmodet om patenter sidste år – små fire procent flere end året før. Det er positivt både for EPO og for det europæisk patentsystem, lyder det fra Battistelli, der mener, at det er udtryk for virketrang og tro på egne nyskabelser hos europæiske virksomheder.

Dokumentation

Sådan virker Den Europæiske Patentmyndighed
Den Europæiske Patentmyndighed uddeler patenter på vegne af sine medlemsstater. Patenterne er dog ikke automatisk gældende på europæisk plan, men gør det muligt at søge om patenter i flere lande ud fra den samme procedure.   

Den Europæiske Patentmyndighed er ikke en EU-institution. Derfor deltager også lande uden for EU i samarbejdet. Organisationen har 38 medlemsstater og 7000 medarbejdere fordelt i München, Berlin, Bruxelles, Haag og Wien.

EU’s enhedspatent 
Enhedspatentet skal gøre det muligt for de deltagende lande at søge ét patent, der er gældende i de 26 lande, der deltager i samarbejdet. Enhedspatentet er dog endnu ikke trådt i kraft, selv om det blev vedtaget i 2013. Det skyldes, at flere lande endnu ikke har ratificeret den traktat om oprettelsen af en fælles patentdomstol, som skal afgøre stridigheder omkring enhedspatentet. I Danmark blev oprettelsen af Patentdomstolen godkendt ved en folkeafstemning i 2014.


0:000:00