Europæiske patientforeninger advarer: Pas på hastværk med vaccine mod covid

PANDEMI: Ingen vaccine er bedre end en vaccine, der er testet for lidt, siger den europæiske patient-organisation, European Patients Forum, til EU-Kommissionen og de europæiske regeringer.

En kemiker i arbejde hos AstraZeneca, der er et af de store medicinalfirmaer, som har lavet forhåndsaftaler med EU-Kommissionen om en mulig covid-vaccine.
En kemiker i arbejde hos AstraZeneca, der er et af de store medicinalfirmaer, som har lavet forhåndsaftaler med EU-Kommissionen om en mulig covid-vaccine.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Alle vil finde en vaccine så hurtigt som muligt (...) Men man kan ikke skyde genvej og gå på kompromis med sikkerhed og effektivitet. Det ville være en katastrofe.

Kaisa Immonen
Politisk direktør, European Patients Forum (EPF)

BRUXELLES: Mens EU-Kommissionen har kastet sig ind i kapløbet om en covid-19-vaccine ved at indgå kontrakter med en stribe medicinalvirksomheder, så advarer repræsentanten for nogle af de mest sårbare borgere nu politikerne mod at forhaste sig.

”Der er et enormt pres i øjeblikket,” siger Kaisa Immonen, politisk direktør for sammenslutningen af europæiske patientforeninger, European Patients Forum (EPF):

”Både et kommercielt pres på firmaerne – for ethvert firma vil jo gerne komme først – og også et politisk pres, fordi regeringerne gerne vil gøre noget ved pandemien. Men vi må ikke lade den europæiske forbrugerbeskyttelse blive undermineret her.”

0:000:00