Debat

EU's klimaudspil kalder på et styrket kvotesystem

DEBAT: Det er fornuftigt allerede nu at sætte mål for CO2-reduktioner, vedvarende energi og energieffektiviseringer i 2030. Men hvis vi skal have en chance for at leve op til disse mål, skal vi have repareret EU's CO2-kvotehandelssystem.
Dan Jørgensen
Dan Jørgensen
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU-Kommissionen præsenterede forleden sit udspil til EU's klima- og energipolitik for 2030. Kommissionen lægger op til, at man allerede nu sætter mål for, hvor meget CO2 der skal reduceres i 2030. Det er fornuftigt.

Men hvis vi skal have nogen som helst chance for at leve op til disse mål, skal vi have repareret EU's kvotehandelssystem for CO2, der efterhånden er brudt helt sammen.

Skal sætte mål for 2030 allerede nu
Europa-Kommissionen, med klimakommissær Connie Hedegaard og energikommissæren, den tyske Günther Oettinger, i front, har fremlagt en klar vision om allerede nu at vedtage mål for CO2-reduktioner, vedvarende energi og energieffektiviseringer i 2030.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Vi har allerede mål for disse tre størrelser i 2020, det er de såkaldte 20-20-20-mål, der består i 20 procent reduktion af CO2 i 2020 sammenlignet med 1990, 20 procent vedvarende energi, og 20 procent energieffektiviseringer.

Hvorfor skal vi så sætte mål allerede nu for 2030? Jeg er helt enig med Connie Hedegaard, der på sit pressemøde argumenterede for, at energiselskaber, der skal foretage investeringer for 10, 20 eller 30 år i fremtiden, har brug for at vide allerede nu, hvilken retning EU går i, når det handler om vores klima og energipolitik. Det er vigtigt, at vi giver virksomhederne et stærkt signal om, at EU bakker op om vedvarende energi og energieffektiviseringer for at fremme investeringerne i disse sektorer.

Jeg så gerne en mere ambitiøs politik for 2030, særligt hvad angår vedvarende energi, hvor vi bør være fremme i skoene i forhold til at promovere vores grønne industrier.

Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Brug for at hæve ambitionsniveauet
Kommissionen har lagt op til et mål på 40 procent CO2-reduktioner i 2020 og 30 procent vedvarende energi. Udspillet skal nu høres og diskuteres af forskellige interessenter, og på baggrund af dette vil Kommissionen komme med sit endelige forslag.

Jeg så gerne en mere ambitiøs politik for 2030, særligt hvad angår vedvarende energi, hvor vi bør være fremme i skoene i forhold til at promovere vores grønne industrier. Samtidig må vi erkende, at den politiske vilje ligger på et lille sted i øjeblikket. Europas politikere tænker kortsigtet midt i den økonomiske krise, vi står i. Den danske regering er en af de få progressive regeringer i Europa, der taler om at hæve ambitionsniveauet for klimapolitikken.

Derudover mener jeg, det er altafgørende, at Kommissionens udspil bliver fulgt op af et konkret forslag om, hvordan vi reparerer EU's klimapolitik. Ikke i 2030. Men lige nu. Det er forudsætningen for, at vi kan nå noget som helst mål i 2030.

Et fungerende kvotehandelssystem er afgørende
Her spiller EU's kvotehandelssystem for CO2-kvoter en afgørende rolle. Kvotehandelssystemet er brudt mere eller mindre sammen, fordi der er for mange kvoter på markedet, og det derfor er alt for billigt at forurene. Det skyldes både den økonomiske krise, der gør, at vi producerer mindre, end vi havde regnet med, og at man simpelthen var for gavmild med at uddele kvoter til virksomhederne, da man oprettede kvotesystemet.

Kommissionen har derfor foreslået at udskyde nogle af kvoterne med fem år for på den måde at hæve prisen nu og her. Forslaget om at udskyde salget af nye CO2-kvoter er første skridt på vejen, men det sikrer ikke systemets virkning permanent. Hvis vi skal opnå en reduktion på 40 procent af CO2-udledningen i 2030, skal vi ikke blot have et system, der virker nu, men et system, der også virker på lang sigt. Det kræver en række omfattende strukturelle ændringer. Derfor er jeg meget positiv over, at klimaminister Martin Lidegaard på nuværende tidspunkt lægger pres på Kommissionen om at udarbejde langsigtede ændringer af kvotesystemet.

Europa skal gå forrest i kampen om at kickstarte en grøn omstilling. Men kun med længerevarende og ambitiøse strategier kan EU opretholde og opfylde langsigtede klimamålsætninger. Her er et stabilt og effektivt kvotesystem helt essentielt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00