EU’s smittevagthund måtte forlade sig på avisartikler i coronaepidemiens første fase

KRITIK: Manglende indrapporteringer og hullede data gjorde EU’s smitteforebyggelsesagentur, ECDC, til en papirtiger i kampen mod covid, konkluderer EU’s ombudsmand i ny rapport.

Italien var det første sted i EU, coronavirussen virkelig løb løbsk. Men det opdagede ingen - heller ikke EU's smitteforebyggelsesagentur.
Italien var det første sted i EU, coronavirussen virkelig løb løbsk. Men det opdagede ingen - heller ikke EU's smitteforebyggelsesagentur.Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s smitteforebyggelsesagentur, ECDC, blev etableret i 2004 i kølvandet på SARS-epidemien for at klæde EU bedre på til at tackle den næste globale sundhedskrise. Covid-19-pandemien har vist, at agenturet ikke kan leve op til den målsætning.

Sådan lyder konklusionen fra en ny rapport fra EU’s ombudsmand, Emily O’Reilly, der offentliggøres tirsdag.

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, som det rettelig hedder, skulle i den ideelle verden have leveret et samlet billede af situationen i Europa, da covid-19 ramte Unionen. Dets ansatte på kontoret i Stockholm skulle sidde i orkanens øje og via informationer fra de enkelte lande danne det forkromede overblik, som både EU-systemet og regeringer skulle læne sig opad i deres kontrol med coronasmitten.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00