EU’s topledere åbner for europæisk anklagemyndighed

TOPMØDE: Som en del af ugens EU-topmøde forventes det Europæiske Råd at give grønt lys til det fortsatte arbejde med at etablere en fælles europæisk anklagemyndighed.

Forslaget om at oprette en fælles europæisk anklagemyndighed blev fremsat af EU-Kommissionen i 2013. Danmark står uden for på baggrund af retsforbeholdet.
Forslaget om at oprette en fælles europæisk anklagemyndighed blev fremsat af EU-Kommissionen i 2013. Danmark står uden for på baggrund af retsforbeholdet.Foto: Yves Herman/ Scanpix
Kim Rosenkilde

17 EU-lande forventes efter denne uges EU-topmøde at kunne gå videre med deres fælles ambitioner om at oprette en egentlig europæisk anklagemyndighed.

På trods af manglende enighed på tværs af medlemslandene er der forud for mødet lagt op til, at de europæiske stats- og regeringsledere vil nikke anerkendende til, at forudsætningerne er på plads for, at de 17 lande kan fortsætte arbejdet.

“Det Europæiske Råd diskuterede forslaget og noterede, at forudsætningerne (…) bliver mødt, og at vejen dermed åbnes for den mulige etablering af forstærket samarbejde,” lyder det i de foreløbige rådskonklusioner.

0:000:00