Folkevalgte kan ende med at svinge gummistemplet over Brexit-aftale: ”Der er intet i det her, der er tilfredsstillende”

INTERVIEW: Spillet om Brexit er gået så langt ud i overtid, at det officielt er for sent for Europa-Parlamentet at spille en meningsfuld rolle i godkendelsen af en aftale, hvis der kommer én – medmindre de vil forkaste den.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, har gang i den helt store kamp mod uret.
EU's chefforhandler, Michel Barnier, har gang i den helt store kamp mod uret.Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

I den bedste af alle verdener så havde vi et resultat nu, som vi kunne sidde og forholde os til i god ro og orden. Men sådan ser virkelighedens verden bare ikke ud lige nu, desværre. Og i den situation må vi jo så tage plan B.

Morten Helveg Petersen
EU-parlamentariker (R)

BRUXELLES: 16 dage er der tilbage af december og dermed også af Storbritanniens medlemskab af EU’s indre marked, toldunion, forskningssamarbejde, politisamarbejde, energisamarbejde og alt det andet, der falder til jorden med et brag, hvis ikke der bliver sat noget i stedet for 1. januar.

Selv hvis de to sider kom jublende ud af forhandlingslokalerne i Bruxelles lige nu med deres 700 siders aftaletekst i favnen, ville der være alt for kort tid tilbage til at gennemgå mere end bare de allermest nødvendige af de formelle skridt, der normalt hører sig til godkendelsen af en stor international samarbejds- og frihandelsaftale.

Ét af de hjørner, der står til at blive beskåret kraftigt, er behandlingen i Europa-Parlamentet, som må skyde en hvid pind efter at få gennemført en ordentlig granskning af aftalen – hvis den altså kommer.

Dokumentation

Det skal der ske på EU-siden for at godkende en aftale med briterne:

  • En aftale indgås mellem de to forhandlingsteams.
  • Den bliver tjekket igennem af juridiske eksperter.
  • Kommissionen fremlægger et officielt forslag til underskrivelse.
  • Herefter skal det besluttes, hvilken slags aftale det er. Hvis det er en såkaldt blandet aftale, skal den godkendes i alle nationale parlamenter. Hvis det bliver set som en ren EU-aftale, kan Ministerrådet nikke til den.
  • Her kan de også beslutte, om der skal laves en foreløbig godkendelse, hvilket betyder, at aftalen kan træde i kraft, inden Europa-Parlamentet og eventuelt nationale parlamenter har sagt ja.
  • Aftalen oversendes til Europa-Parlamentet, som skal granske den og stemme om den.
  • Herefter skal aftalen tilbage til Rådet og endeligt godkendes.

I mellemtiden skal briterne igennem deres egen ratifikation. Den er beskrevet her.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00