Danmark på vej ud af samarbejde mod hvidvask og narkokriminalitet

FORBRYDERJAGT: Danmark mister sin plads i samarbejdet mellem europæiske anklagemyndigheder om grænseoverskridende kriminalitet på grund af retsforbeholdet. Regeringen håber på en særaftale.

Det er blandt andet indsamling af beviser i andre EU-lande, som Eurojust kan være behjælpelig med.
Det er blandt andet indsamling af beviser i andre EU-lande, som Eurojust kan være behjælpelig med.Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Hvor suveræne er vi lige her, når vi skal rende rundt med tiggerstaven og håbe på at få en parallelaftale. Det er altså ikke særligt suverænt i mine ører.

Morten Helveg Petersen
EU-parlamentariker (R)

BRUXELLES: Tirsdag satte EU-ministre det sidste punktum for en opdatering af samarbejdet mellem europæiske anklagemyndigheder i sager om hvidvask, narkokriminalitet, menneskesmugling og andre former for grænseoverskridende forbrydelser.

Når de nye regler træder i kraft om et års tid, ryger Danmark officielt ud på grund af retsforbeholdet. Derfor begynder der nu en kamp mod uret for at få sikret en særaftale på linje med den, som Danmark allerede har fået i forhold til politisamarbejdet i Europol.

Ifølge kilder i centraladministrationen vil der allerede i denne uge komme en officiel forespørgsel fra Justitsministeriet til EU-Kommissionen om at sætte gang i forhandlingerne om fortsat dansk tilknytning til det såkaldte Eurojust. Der er ingen garanti for, hvordan de ender.

Dokumentation

Sådan fungerer Eurojust
Eurojust blev oprettet i 2002 for at styrke bekæmpelsen af grov kriminalitet ved at forstærke samarbejdet mellem de respektive EU-landes anklagemyndigheder. Danmark deltog dengang fuldt, eftersom det retlige samarbejde før foregik på mellemstatslig basis, hvilket betød, at Danmark på trods af retsforbeholdet godt kunne deltage. Det ændrede sig, efter Lissabon-traktaten trådte i kraft i 2009, hvor man overgik til flertalsafgørelser på retsområdet.

Eurojust har til opgave at styrke samarbejdet af efterforskning af grov, grænseoverskridende kriminalitet. Indsatsområder har været hvidvask af penge, narkotikasmugling, menneskehandel, terrorisme, kriminalitet på nettet og børneporno, der alle er ting, som sker uden hensyn til landegrænser. Eurojust hjælper også med efterforskninger, der involverer tredjelande.

Det fungerer ved, at hver medlemsland udstationerer et nationalt medlem af Eurojust til hovedkvarteret i Haag, så det letter samarbejdet om konkrete grænseoverskridende sager. Eurojust arbejder tæt sammen med det europæiske politisamarbejde, Europol.

Det opdaterede regelværk for Eurojust giver det ny status af EU-agentur. Desuden kommer der nye databeskyttelsesregler for håndtering af personfølsomme oplysninger, og der kommer mere indblik i arbejdet fra nationale parlamenter og Europa-Parlamentet.

De nye regler vil træde i kraft sidst på året i 2019.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00