Debat

Forbrugerne er pragmatiske, men vil ikke snydes

DEBAT: Hestekød er ikke farligt. Men kødskandaler betyder, at vi bliver nødt til at få mærket forarbejdet kød med oprindelsesland. Forbrugerne i EU skal kunne træffe madvalg uden at blive vildledt.
Foto: www.christels.dk
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Hestekød er ikke sundhedsskadeligt. Nogle vil endda mene, at det smager godt. Men ikke desto mindre mener jeg, at sagen om hestekødet er en skandale. En skandale, vi kunne have undgået. Det er en skandale, fordi sagens omfang med rette har fået forbrugerne til at have mistillid til dele af fødevaremarkedet. Mange steder har kontrollen ikke været god nok, og der er blevet testet for det forkerte.

Det skal der rettes op på ved at erkende, at sagen er uacceptabel. Der skal mere og bedre kontrol til i hele EU. Det er et must. Flere stikprøver og test af kødtyperne er et minimum. Der er for eksempel flere tusinde heste fra Irland, som myndighederne ikke aner hvor befinder sig. Mon ikke de er i en række færdigretter og præproducerede burgerbøffer?

Producenter snyder
Men det er langtfra kontrolmyndighedernes ansvar, at skandalen ruller. Nej, sagen er opstået, fordi der findes operatører på fødevaremarkedet, som ikke er blege for at lave penge på folks til tider naive og blinde tillid. Vi tror simpelthen på, at supermarkederne og producenterne er ærlige. Desværre er det ikke altid tilfældet. Nogle producenter snyder ved at skifte okse- ud med hestekød for at tjene hurtige penge. Andre producenter "undlader" blot at oplyse om kødet. Af den grund skal vi stille flere krav til producenterne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg mener - som minimum - at vi bør kræve, at forarbejdet kød skal være mærket med oprindelsesland og kødtype. Vil man svindle, er det selvfølgelig stadig muligt. Det kan vi aldrig helt undgå. Men for de mere ansvarlige producenter vil mærkningen betyde, at de er tvunget til at få styr på forsyningskæder og leverandører. Havde det været tilfældet for Findus, var skandalen nok ikke blevet så omfattende.

Mærkning ikke ny idé
Ønsket om mærkning af forarbejdet kød er ikke nyt. I Europa-Parlamentet krævede vi det, da vi arbejdede med de nye regler for fødevaremærkning. Men det blev afvist af Ministerrådet. Desværre. Ministerrådet har et medansvar for omfanget af skandalen og ikke mindst for at finde løsninger på, hvordan vi genopretter tilliden til vores fødevarer.

Det der alligevel undrer mig mest, er, hvorfor producenterne, slagterierne og supermarkederne ikke er mere åbne om, hvad de sælger til os. Måske er der et marked for hestelasagne, hesteravioli og mesterhakket med hest?

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det, der alligevel undrer mig mest, er, hvorfor producenterne, slagterierne og supermarkederne ikke er mere åbne om, hvad de sælger til os. Måske er der et marked for hestelasagne, hesteravioli og mesterhakket med hest? Forbrugerne er pragmatiske - blot det afspejler sig i prisen, og det er åbent deklareret. Men lad os træffe valget selv uden vildledning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00