Forstå sagen: Derfor taler vi pludselig igen om DF og EU-pengene

OVERBLIK: Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler er efter nye afsløringer igen blevet et varmt politisk emne. Få overblikket over den seneste udvikling i sagen, og se tidslinjen, der strækker sig helt tilbage til 2015. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler har i en periode ligget næsten helt stille, mens EU's antisvindelenhed Olaf har efterforsket sagen. 

Nu er den imidlertid for nylig igen dukket op i avisspalterne, hvor det blandt andet er kommet frem, at bagmandspolitiet efterforsker en forfalsket reklameregning til en værdi af næsten en halv million kroner, og at en DF-medarbejder med tætte bånd til den absolutte partitop er involveret.  

Her er en kort guide til sagen, hvis du skulle have tabt overblikket. 

Hvad handler sagen helt grundlæggende om?
Kort fortalt handler sagen om Dansk Folkepartis misbrug af midler gennem den EU-skeptiske paraplyorganisation Meld og den tilknyttede fond Feld, som Morten Messerschmidt i en periode var formand for. 

Dansk Folkeparti brugte i 2014 og 2015 store støttebeløb tildelt EU-partiet Meld på blandt andet at afholde partiets sommergruppemøde, studieture til Bruxelles og en skonnerttur rundt i Danmark. 

Men støttemidler til EU-partier som Meld må ikke bruges på nationale partiaktiviteter, og derfor krævede Europa-Parlamentet i 2016, at Dansk Folkeparti skulle tilbagebetale en millionsum, hvilket partiet delvist indvilligede i. 

Siden har sagen ligget nogenlunde stille, mens EU's antisvindelenhed, Olaf, har undersøgt forløbet. 

Hvorfor er sagen pludselig blevet aktuel igen?
Der er i den forgangne uge igen blevet skrevet en række nye inkriminerende historier om Dansk Folkepartis omgang med EU-midler. 

Først kom det frem, at Dansk Folkepartis administrationschef, der på Christiansborg er kontornabo til partileder Kristian Thulesen Dahl, Jannie Nørhave, angiveligt har underskrevet flere regninger til EU-partiet Meld på vegne af hoteller, hun aldrig har arbejdet for. 

Herefter blev det beskrevet, at bagmandspolitiet for tiden efterforsker en falsk regning på 465.625 kroner, der er stilet til Morten Messerschmidt, men som regningens afsender, reklamefirmaet Primetime, efter eget udsagn intet kender til. 

Endelig er det senest kommet frem, at Morten Messerschmidts højre hånd, mens han var medlem af Europa-Parlamentet, Kristian Wederkinck Olesen, delte fortrolige oplysninger om et EU-udbud med et dansk reklamefirma, der efter kommunikationen med Wederkinck fik hævet prisen på sit tilbud. 

Hvad sker der nu?
Bagmandspolitiet efterforsker sagen, og det vides endnu ikke, hvornår den bliver afsluttet.

De nye afsløringer er kommet, efter at EU's antisvindelenhed, Olaf, 16. oktober i år færdiggjorde sin efterforskning og overdrog sagen til bagmandspolitiet. 

Olaf afsluttede sin efterforskning ved at konkludere, at der er blevet brugt 4,36 millioner danske kroner på ulovlige formål. Men hvor stor en del af pengene, Dansk Folkeparti er ansvarlig for, sagde antisvindelenheden intet om.

Bagmandspolitiet har indtil videre ikke ønsket at udtale sig, men fortsætter sin efterforskning af sagen med særligt fokus på den forfalskede regning fra reklamefirmaet Primetime. 

Hvis der findes grundlag for det, kan der indledes en straffesag mod de involverede parter, hvor strafferammen ifølge en ekspert er op til to års fængsel. 

Morten Messerschmidt har hidtil erkendt fejl, men pure afvist at have begået noget strafbart i sagen.      

Følg her tidslinjen fra historiens begyndelse i oktober 2015 til i dag

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00