Debat

Vi afskæres fra verdens brændpunkter

DEBAT OM FORSVARSFORBEHOLDET: Vellykkede europæiske aktioner mod pirater ud for Somalias kyst viser, hvorfor Danmark bør afskaffe sit forsvarsforbehold.
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i Afghanistan
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i Afghanistan Foto: Forsvarsministeriet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det handler ikke om, at vi skal udsende flere soldater, eller at vi skal flytte beslutningskompetence til Bruxelles. Det handler derimod om, at Danmark, på linje med de 26 øvrige EU-lande, skal have mulighed for at deltage i EU's forsvarssamarbejde

Nick Hækkerup
Forsvarsminister (S)
Fakta

 

FAKTA: 

I praksis betyder det danske forsvarsforbehold, at Danmark er afskåret fra at deltage i EU's millitære operationer. Forbeholdet er anvendt 20 gange og har f.eks. betydet, at Danmark ikke kunne medvirke ved fredsoperationer i Bosnien, EU-indsatser ved valget i Congo i 2003 og EU-kampgruppers beskyttelse af flygtninge fra krisen i Darfur. Dog har Danmark deltaget i 12 civile missioner under EU's ledelse. 

Regeringen ønsker forsvarsforbeholdet fuldstændig afskaffet og har varslet, at den vil sætte det til folkeafstemning i den indeværende valgperiode. 

 


Kilde: EU-Oplysningen

Af Nick Hækkerup
Forsvarsminister (S)

Forsvarsforbeholdet afskærer Danmark fra at deltage aktivt på det militære område i udviklingen af EU's sikkerheds- og forsvarspolitik. Og det hindrer Danmark i at deltage i de vigtige militære bidrag, som EU yder til den internationale fred og sikkerhed.

Derfor ønsker regeringen, at det skal sendes til folkeafstemning, når tiden er til det.

Vellykkede aktioner 
For et lille land som Danmark er et internationalt retssamfund med stærke alliancer en fordel, fordi vi har brug for de andre lande. Vi har alle en interesse i, at EU bliver endnu bedre til at bidrage til løsningen af internationale opgaver.

Vi ved, at EU's operationer gør en positiv forskel. Blandt andet i forhold til pirateribekæmpelse ud for Somalias kyst og gennem træning af somaliske sikkerhedsstyrker, så Somalia på langt sigt kan blive i stand til at varetage sin egen sikkerhed.

Blokerer for Nato-samarbejde
Jeg er stor tilhænger af et styrket samarbejde mellem EU og NATO, ikke mindst inden for udvikling af militære kapaciteter og i operationsområder, hvor begge organisationer er til stede.
Men så længe vi opretholder forsvarsforbeholdet, er det af gode grunde svært for Danmark at fremme samarbejdet mellem EU og NATO.

Et aktivt engagement i verdens brændpunkter og et forpligtende internationalt samarbejde er i høj grad i Danmarks sikkerhedspolitiske interesse. Vi må ikke tro, at vi som lille land kan gemme os fra verden.

Spørgsmålet er ikke, om vi møder verden, men hvordan vi møder verden. Danmark og dansk forsvar skal møde verden med en vilje til at bidrage til løsninger på de fælles globale udfordringer - også via vores medlemskab af EU.

Afskaf forbeholdet
Det handler ikke om, at vi skal udsende flere soldater, eller at vi skal flytte beslutningskompetence til Bruxelles. Det handler derimod om, at Danmark, på linje med de 26 øvrige EU-lande, skal have mulighed for at deltage i EU's forsvarssamarbejde, hvor det tjener danske sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser.

Derfor bør vi, når tiden er moden, afskaffe vores forbehold, så vi kan indgå fuldt og helt i det europæiske samarbejde. Dét er i Danmarks interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00