Frederiksen om EU’s topjob-forhandling: ”Det går langsomt hernede”

EU-TOPMØDE: Nu må de europæiske ledere tage sig sammen og tage beslutning om EU’s nye topchefer – ellers bliver borgerne skuffede, advarer statsministeren på tredje topmødedag.

BRUXELLES: Efter to døgn med frugtesløse natteforhandlinger og splittende skænderier gør de 28 EU-landes ledere tirsdag formiddag klar til endnu en runde forhandlinger om de europæiske topposter.

Topmødet var planlagt til at begynde klokken 11.00, men allerede fra mødets start var der tegn på nye forsinkelser og frustrationer.

”Der ligger endnu en svær dag foran os,” sagde den polske regeringsleder, Mateusz Morawiecki, da han ankom for at genoptage forhandlingerne med sine kolleger.

Polen er et af de medlemslande, der er mest kritiske over for de seneste dages forslag om at gøre den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans til EU-kommissionens næste formand.

Timmermans har mødt så stor modstand, især fra østlandene og fra Italien, at topmødet måtte afbrydes mandag efter 18 timers forhandlinger natten igennem. Det er uklart, om der er kommet nye løsninger på bordet siden da.

Adskillige ledere og diplomater advarer tirsdag morgen om, at der stadig er langt til en aftale, og at topmødet sagtens kan komme til at vare hele dagen tirsdag.

”Min danske tålmodighed og måde at arbejde på er en noget anden end det, jeg kommer til at sidde med hernede,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun ankom til tredjedagen af sit første EU-topmøde.

”Det gode ved at have sin debut som dansk statsminister på det her topmøde, det er, at der er så mange timer her, så jeg faktisk har fået talt med alle mine kolleger på tomandshånd. Men jeg vil sige… det går langsomt hernede. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan fremover, for at få noget mere effektivitet ind i det her,” sagde hun:

”Der skal findes en løsning inden, vi siger farvel til hinanden her. Når vi går ud fra mødet i dag, skal der være en løsning. Ellers er man der, hvor jeg tror, at mange europæere vil sige: Hvis ikke de kan finde ud af det, hvad kan de så finde ud af?”

Statsministeren vurderede tirsdag morgen, at den danske kommissær Margrethe Vestager stadig er på tale som en klar kandidat til et topjob i EU.

Men Mette Frederiksen virkede ikke sikker på, at det overhovedet kan lade sig gøre at udpege de næste chefer for EU-kommissionen, Det Europæiske Råd og andre topjob under dette topmøde.

”Det er ikke alle ledere, der finder det afgørende nødvendigt at lave aftalen nu. Det ser vi lidt forskelligt på,” sagde hun:

”Margrethe Vestager er stadig på bordet. Men der er ikke en færdigklappet aftale endnu. Det synes jeg, der burde have været på det her tidspunkt.”

Forrige artikel Frederiksen efter blokeret topmøde: ”Vestager er stadig på alles læber” Frederiksen efter blokeret topmøde: ”Vestager er stadig på alles læber” Næste artikel Gennembrud: Kvindelige chefer ryger til tops i kabalen om Europas ledelse Gennembrud: Kvindelige chefer ryger til tops i kabalen om Europas ledelse