Fremtiden for omstridt ukrudtsmiddel er fortsat usikker efter EU-afstemning

UDSKUDT: EU-medlemslandene har ved en afstemning torsdag ikke kunnet nå til enighed om fremtiden for ukrudtsmidlet glyphosat. Derfor udskydes beslutningen endnu en gang. Det er et uskønt og svært gennemskueligt forløb, mener Greenpeace.

EU-landene kan ikke blive enige om, hvorvidt ukrudtsmidlet glyphosat, der er aktivstoffet i RoundUp, skal have forlænget sin godkendelse, der udløber i december.
EU-landene kan ikke blive enige om, hvorvidt ukrudtsmidlet glyphosat, der er aktivstoffet i RoundUp, skal have forlænget sin godkendelse, der udløber i december.Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Heller ikke denne gang er det lykkedes EU’s medlemslande at blive enige om en forlængelse af det omstridte sprøjtemiddel glyphosat, der er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup.

Det står klart, efter det ved en afstemning blandt repræsentanter fra EU’s medlemslande torsdag ikke er lykkedes at samle et kvalificeret flertal for eller imod EU-Kommissionens forslag om at forlænge aktivstoffet glyphosats godkendelse med fem år, når den udløber 15. december i år.

Dermed udskydes beslutningen til senere på måneden, hvor den vil blive taget op i et ankeudvalg, der skal forsøge at løse striden, oplyser EU-Kommissionen.

Ny holdningsrunde venter
Meldingen kommer, efter medlemslandene i sidste måned heller ikke kunne blive enige om, hvorvidt glyphosat skal have forlænget sin godkendelse.

Derfor valgte EU-Kommissionen at spille ud med en forlængelse på fem år fremfor de foreslåede 10 år med det formål at se, om det kunne få rykket ved balancerne.

Ved afstemningen torsdag stemte 14 lande, heriblandt Danmark, for at forlænge godkendelsen, mens ni lande som Frankrig og Italien stemte imod. Fem lande, inklusive Tyskland, undlod at stemme.

Eftersom et kvalificeret flertal skal bestå af mindst 16 lande, der repræsenterer mindst 65 procent af befolkningen i EU, lægger Kommissionen nu op til at forelægge forslaget for et ankeudvalg, der også består af repræsentanter fra medlemslandene.

”Med ankeudvalget får medlemslandene endnu en mulighed for at udtrykke deres holdning,” sagde EU-Kommissionens talsperson Anca Paduraru på et pressemøde torsdag.

Hun understregede samtidig, at der ikke er planlagt en præcis dato for, hvornår ankeudvalget skal mødes, men at det ikke vil blive før den 26. november.

”Et desperat forsøg”
Glyphosat har været på listen over godkendte aktivstoffer i EU i årtier, men det er kommet i modvind, blandt andet efter Verdenssundhedsorganisationens kræftforskningsenhed, IARC, har klassificeret stoffet som ”sandsynligvis kræftfremkaldende”.

Tidligere på året frikendte EU’s eget kemikalieagentur, ECHA, stoffet, ligesom EU’s fødevareagentur, EFSA, også har gjort tidligere.

Udfaldet af afstemningen møder derfor også opbakning i Greenpeace, som glæder sig over, at medlemslandene trods alt ikke blev enige om at forlænge stoffets godkendelse.

"Danmarks ubetingede støtte til glyphosat blev ikke udslagsgivende, og vi glæder os over, at en række mere progressive lande igen satte foden i over for Kommissionens mere og mere desperate forsøg på sikre en ny godkendelse," siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace Danmark, i en skriftlig kommentar til Altinget.

"Der er tale om et yderst uskønt og svært gennemskueligt forløb, hvor der er sået tvivl om troværdigheden af EU’s egen risikovurdering," tilføjer hun.

Dokumentation

Sådan stemte landene:

  • 14 stemte for en forlængelse: Tjekkiet, Danmark, Estland, Irland, Spanien, Letland, Litauen, Ungarn, Holland, Sverige, Slovakiet, Slovenien, Finland, Storbritannien. I alt 36,95 procent.
  • 9 lande stemte imod: Belgien, Grækenland, Frankrig, Kroatien, Italien, Cypern, Luxembourg, Malta, Østrig. I alt 32,26 procent.
  • 5 lande stemte blankt: Bulgarien, Tyskland, Polen, Portugal, Rumænien. I alt 30,79 procent.

Kilde: EU-Kommissionen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00