Gade og Løkkegaard: Dream team eller et par bukser, der venter på at sprække?

FAR HER: Søren Gade stod mandagen igennem som EP-valgets største stemmesluger, men blev overhalet indenom af Morten Løkkegaard i et kapløb, der spejler partiet Venstres splittelse. Nu skal hans joviale jordbundethed stå sin prøve i Bruxelles. 

Søren Gade kan lide at gå på jagt. Her poserer han med trofæer, han selv har nedlagt.
Søren Gade kan lide at gå på jagt. Her poserer han med trofæer, han selv har nedlagt.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Han er ikke nærig med sig selv, Søren Gade.

Danskerne kender den 56-årige vestjyde bedre end de fleste af deres politikere. De har set ham lave mad i Masterchef, hørt ham tale om sine forældres svære skilsmisse og følt med ham, da han blev enkemand og alenefar til to teenagepiger. Og så har de set ham græde i en omdiskuteret dokumentarfilm – bestilt af hovedpersonen selv – om hans afgang som forsvarsminister i 2010. 

For Søren Gade er den bundsolide jyde, der står for alt det, som er ærligt og uforstilt. Helt ned til intime detaljer som den helvedesild, der forhindrede ham i at være til stede i landstingssalen på Christiansborg søndag aften, hvor spidskandidat Morten Løkkegaard ankom hånd i hånd med statsminister Lars Løkke Rasmussen for at fejre Venstres hidtil bedste resultat ved et europaparlamentsvalg.

Vraget som nummer to
Hvis ikke man vidste det med helvedesilden, kunne man tro, det var forsmåelse, der holdt Søren Gade langt fra Borgen.

For Venstres næststørste stemmesluger har ført valgkamp uden megen støtte fra partitoppen. Dem var han i forvejen på kant med, blandt andet efter at han offentligt gik ud og kritiserede nedlæggelsen af regionsrådene, som er en del af Løkkes stort anlagte sundhedsreform.

Ved en intern afstemning på et EU-landsmøde i Venstre i marts blev han slået af Asger Christensen og Linea Søgaard-Lidell, og den tidligere så populære minister endte helt nede som nummer fire på opstillingslisten til årets europaparlamentsvalg.

"Det er selvfølgelig træls. Jeg gik jo efter at blive nummer to, men nu er det gudskelov ikke her, jeg skal vælges til Europa-Parlamentet. Så så det svært ud. Det er vælgerne, der bestemmer 26. maj," sagde Søren Gade i den forbindelse. 

Talerør for folket
Nederlaget kom i kølvandet på et andet nederlag. Sidste sommer kæmpede Søren Gade nemlig for, at Venstre skulle skifte gruppe i Europa-Parlamentet fra liberale Alde til den store konservative gruppe, EPP. 

Det kom ifølge kilder så vidt, at forslaget var på dagsordenen på et hovedbestyrelsesmøde i Venstre, hvor det blev stemt ned.

Forslaget om gruppeskift var en forsmag på den udtalte uenighed om kursen, som er kommet frem under valgkampen. 

Her er Søren Gade gået til valg på langt mere nationalkonservative holdninger end Morten Løkkegaard. Og uenigheden blev ikke nedtonet. 

Søren Gade er gået til kanten i sin kritik af Løkkegaards linje som "klodset" og "lalleglad". I flere interviews har han ladet skinne igennem, at han er en mand med fødderne mere solidt plantet i vælgernes virkelighed end Løkkegaard, der med sine mange år i Bruxelles er let at afskrive som en del af en lidt for ukritisk EU-boble.

I modsætning til Søren Gade. Han er fra det konkrete Danmark. "Landbrugs- og fiskeriland", som han selv kalder det. Han kender hr. og fru Danmark:

"Det, vi mangler, er at tage folks bekymringer om EU-projektet alvorligt. Vi vil kun diskutere det, der passer os, og ikke det, som hr. og fru Danmark vil snakke om. Det tror jeg, at vi skal væk fra," sagde han til Fyens Stiftstidende op til valgkampen.

Læs også

Jægerbogssagen
At Søren Gade har noget at have det i, når han iscenesætter sig selv som en mand af folket, viser søndagens over 200.000 stemmer. Siden sin tid som forsvarsminister har han scoret tårnhøje stemmetal ved det ene valg efter det andet trods en række dårlige sager.

Det var blandt andet sagen om en bog om jægerkorpsets bedrifter i Afghanistan, som Forsvaret ville forbyde, fordi den indeholdt fortrolige oplysninger. Det viste sig, at en medarbejder i ministeriet selv havde fået bogen oversat til arabisk og lagt den online.

Derefter kom sagen om, at en lækage i Forsvarsministeriet førte til historier i pressen om, at det danske jægerkorps skulle til Irak. Historien bragte angiveligt de danske soldaters liv i fare, og Søren Gade måtte til sidst trække sig som minister i 2010.

Efter en periode som direktør i Landbrug & Fødevarer trådte Gade på ny ind på den politiske scene i 2014, da han reddede Lars Løkke mod et tilstundende formandsopgør med Kristian Jensen ved at bringe sig selv i spil som modkandidat.

Takken udeblev
Takken for den manøvre udeblev imidlertid. Da Løkke året efter kunne rykke ind i Statsministeriet igen, forventede de fleste at se Søren Gade på ministerholdet, men han måtte nøjes med posten som gruppeformand. 

Siden er forholdet tilsyneladende ikke tøet op. I hvert fald var det ikke ligefrem varme følelser for sin formand, den nyvalgte parlamentariker udtrykte i et interview om valgsejren i Nordjyske sent mandag:

“Der var én, der i dag sagde til mig: ’Nu bliver du Lars Løkkes bedste ven, i hvert fald de næste ni dage’. Men du kan tro, jeg ikke skal ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke. Jeg passer på min egen troværdighed,” lød ordene fra Søren Gade.

Gade i spil igen
Søren Gades sager stod tilsyneladende ikke først i vælgernes erindring ved søndagens valg. Da de personlige stemmer blev talt op mandag, lå Gade som en klar nummer ét indtil om eftermiddagen. I sidste øjeblik overhalede Morten Løkkegaard imidlertid Gade, da også de personlige stemmer i Aarhus og København var talt op. 

På den måde blev kandidaternes stemmetal en glimrende illustration af et Venstre, der er splittet mellem en moderne, liberal by-fraktion og en mere traditionel del med rod i det gamle landbrugsparti. 

Alt efter temperament kan man se det som et genialt træk, at Venstre med Løkkegaard og Gade i front formåede at appellere til både den ene og den anden fløj i partiet, eller som et varsel om en værdikamp, der venter på at gå i udbrud. 

Mest direkte udtrykte politisk kommentator Henrik Qvortrup sig i Berlingske mandag aften, hvor han mere end antydede, at Søren Gades popularitet vil få indflydelse på et kommende formandsopgør i Venstre:

"Det er vanskeligt at se bort fra en mand, der i den grad har Håndbolddanmark i sin hule hånd. Søren Gade vil få afgørende betydning for, hvem der skal være Venstres formand efter et valg. Og jeg mener, at han selv er i spil," siger han og fortsætter:

"Alle, der går rundt med formandsambitioner i Venstre – og det er i hvert fald Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Jensen – skal sørge for at få en alliance med Søren Gade på plads, hvis de vil udvise rettidig omhu. Og jeg gætter på, at de allerede er i gang." 

Foreløbig skal Søren Gade til Bruxelles og forsøge at veksle sin sans for hr. og fru Europa til indflydelse i Parlamentet.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00