Gennembrud: Kvindelige chefer ryger til tops i kabalen om Europas ledelse

TOPMØDE: Europas ledere vil have Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen til at lede en kommission med Margrethe Vestager som ledende næstformand, mens franske Christine Lagarde bliver direktør for Den Europæiske Centralbank. Det er "historisk" for Danmark og for ligestillingen, siger statsminister Mette Frederiksen.

BRUXELLES: Hvis det nyvalgte Europa-Parlament kan godkende hende, så får EU-Kommissionen snart sin første kvindelige formand nogensinde – og samtidig den første tyske topchef i det europæiske samarbejde siden 1958.

Efter flere døgns vanskelige forhandlinger og skænderier er de 28 medlemslandes stats- og regeringsledere tirsdag blevet enige om at udpege Tysklands forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som afløser for Jean-Claude Juncker i toppen af kommissionen.

”Det Europæiske Råd er enige om fremtidens ledelse for EU’s institutioner,” skriver rådsformand Donald Tusk på Twitter tirsdag aften. Han tweeter også et billede og en præsentation Ursula von der Leyen, der først for nylig kom på banen som mulig kandidat.

Den 60-årige, konservative tyske politiker er oprindelig uddannet læge, og hun er mor til syv børn. Von der Leyen har haft skiftende ministerposter i alle forbundskansler Angela Merkels regeringer siden 2005, og hun blev for nogle år siden betragtet som en mulig tronfølger i Merkels kristendemokratiske parti, CDU.

Tyskeren blev valgt som et kompromis mellem de europæiske ledere, efter at især Italien og en række østeuropæiske lande havde bremset et tysk-fransk fremstød for at udnævne den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans.

Han bliver nu i stedet tilbudt en magtfuld post som ledende næstformand i den nye kommission, og det samme gør Margrethe Vestager. Selv om danskeren således ikke lander et af de allerøverste topjob, så blev det alligevel til en vigtig post til Danmark.

Statsministeren er meget tilfreds
"Vi har utrolig god grund til at være glade. Det er lykkedes at få Margrethe Vestager ind som en del af den nye kommissions ledelse. Det er vel nærmest historisk med en dansker så højt placeret," siger statsminister Mette Frederiksen (S) efter topmødets afslutning. 

Også Margrethe Vestager selv erklærer sig "meget, meget glad" for resultatet.

"Det er fantastisk flot arbejde, der er leveret fra dansk side i hele den her forhandling for at sørge for, at en dansk politiker kunne blive så højt repræsenteret," siger hun.

Hverken Vestager eller Frederiksen kan dog endnu svare på, hvad det politiske indhold i jobbet som ledende næstformand bliver. 

"Det kommer an på forhandlingerne i de kommende dage, hvad der skal ligge i stillingen," siger Vestager.

Frankrig overtager Den Europæiske Centralbank
Ifølge franske diplomater var det præsident Emmanuel Macron, der mandag aften foreslog kansler Merkel at bryde dødvandet i forhandlingerne ved at gøre Ursula von der Leyen til kandidat.

Som betaling for at støtte en tysker som EU-chef i Bruxelles fik Macron til gengæld Angela Merkels opbakning til, at den franske politiker Christine Lagarde skal afløse italieneren Mario Draghi som direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt.

Lagarde er i dag en respekteret direktør for Den Internationale Valutafond (IMF). Hun har tidligere været både finansminister, landbrugsminister og handelsminister i regeringer under landets tidligere borgerlige præsident, Nicolas Sarkozy.

Hvis den nye pakke af europæiske top-udnævnelser holder, så er der således tale om et historisk fremskridt for ligestilling mellem mænd og kvinder i de øverste europæiske job.

Resultatet skaber tilfredshed hos den danske statsminister, som under sit første EU-topmøde de seneste dage har insisteret kraftigt på kønsmæssig balance i kabalen.

Stort fremskridt for ligestilling i EU's top
"Der er grund til i dag at glæde sig over, at vi får tre kvinder i spidsen for Europa," siger Mette Frederiksen. Hun kender i øvrigt Ursula von der Leyen, fordi de to var beskæftigelsesministre for henholdsvis Tyskland og Danmark samtidig for nogle år siden. 

"Hun er en dygtig politiker," siger Frederiksen om tyskeren:

"Jeg tror også, man vil opleve, at hun er lidt hårdtslående. Det bliver en kommissionsformand, der kan banke i bordet. Efter tre dage i Bruxelles tænker jeg, at det måske ikke er så tosset endda," siger hun. 

De europæiske stats- og regeringsledere har desuden udpeget Belgiens fungerende regeringschef, den liberale Charles Michel, som ny formand for Det Europæiske Råd (også kaldet EU-præsidenten).

Det bliver dermed Michel, der overtager polakken Donald Tusks rolle som leder af de europæiske topmøder.

Ny udenrigschef for EU bliver den spanske socialist Josep Borrell, som i øjeblikket er udenrigsminister i Spanien. Han har tidligere været formand for Europa-Parlamentet i årene 2004-2007.

Utilfredshed rumler i Europa-Parlamentet
Eftersom udenrigschefen også er medlem af EU-Kommissionen, vil han ligesom kommissionsformand Ursula von der Leyen skulle godkendes af et flertal i Parlamentet i Strasbourg.

Allerede tirsdag aften forlød det, at både socialisterne og socialdemokraterne og De Grønne i Europa-Parlamentet kan få svært ved at acceptere en kommission ledet af Ursula von der Leyen.

Hvor svært, det kan blive, vil der komme fingerpeg om i de kommende dage, hvor Parlamentet onsdag skal vælge dets egen formand og torsdag debattere topposterne i øvrigt.

"Jeg er ikke nogen profet. Det er ikke op til mig at vurdere, hvordan chancerne er for succes i Parlamentet," siger EU's rådsformand, Donald Tusk, tirsdag aften. 

Selve Europa-Parlamentets afstemning om at godkende den nye formand for EU-Kommissionen er planlagt til at foregå under den næste samling i Strasbourg, der finder sted om to uger.

Der kræves derimod ingen parlamentarisk godkendelse af Charles Michel som rådsformand og Christine Lagarde som ECB-chef, da disse to poster besættes af de europæiske stats- og regeringsledere og eurolandenes finansministre.

Forrige artikel Frederiksen om EU’s topjob-forhandling: ”Det går langsomt hernede” Frederiksen om EU’s topjob-forhandling: ”Det går langsomt hernede” Næste artikel Overblik: Mød dem, der står til at skulle lede EU de næste fem år Overblik: Mød dem, der står til at skulle lede EU de næste fem år
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.