Gjerskov: Der er sket en megafejl

Man kan ikke præcisere et mandat, efter forhandlingerne har stået på i Europaudvalget, siger Mette Gjerskov (S). 8. april 2016

EU-MANDAT: Et enigt Europaudvalg afviste fredag, at Integrationsministeriet kunne præcisere sit mandat, efter det allerede var behandlet i Europaudvalget. Det var ellers ministeriets fremgangsmåde i sagen om en udvidet EU-grænsekontrol.

Fredag blev det mandat, som Europaudvalget ugen forinden havde givet til integrationsminister Inger Støjbjerg (V) igen taget op til debat.

Årsagen var, at Mette Gjerskov i mandags modtog en præcisering fra Integrationsministeriet, hvor man udvidede mandatet til også at gælde Danmarks endelige tilslutning, selv om det ikke var det, der var forhandlet ud fra til mødet.

"Sådan kan man ikke gøre," lyder det fra formanden for Europaudvalget, Mette Gjerskov (S), til Altinget og hun fortsætter:

"Ministeren mener åbenbart, at man efterfølgende kan præcisere sig i otte linjer, selv om der er konkluderet noget andet på mødet. Det kan man altså ikke. Hun har fået det mandat, hun bad om, og det var åbenbart ikke det, hun gerne ville have haft. Så der er sket en megafejl," siger Mette Gjerskov.

Mandatet handlede om Danmarks holdning i sagen om en ny og udvidet europæisk grænsekontrol.

Venstre: Det er korrekt
Det mandat, som udvalget mente at have givet Inger Støjberg, handlede kun om Danmarks holdning til den europæiske grænsekontrol. Dermed afviste udvalget fredag, at de dermed også havde givet mandat til, at Danmark også kunne tilslutte sig det endelige forslag.

Derfor er der nu bred opbakning i udvalget, om at ministeren må tilbage, hvis hun ønsker at udvide mandatet. Også Jan E. Jørgensen, Venstres EU-ordfører, anerkender, at mandatet måtte genforhandles.

"Når jeg læser, sådan som det er taget til referat, er det rigtigt, hvad der bliver sagt. Så det synes jeg, vi skal tage en drøftelse af," lød det fra Jan E. Jørgensen på mødet.

Mette Gjerskov vil som formand for Europaudvalget nu sende et brev til ministeriet, hvor hun understreger, hvad udvalget har givet mandat til, og at det ikke er muligt at præcisere et mandat efter forhandlingerne.

Se et uddrag fra mødet i Europaudvalget ovenfor.

Forrige artikel Lilleholt: Stor gevinst ved at flytte PSO til finanslov Lilleholt: Stor gevinst ved at flytte PSO til finanslov Næste artikel EU-direktiv fik skylden for Panama-fidus EU-direktiv fik skylden for Panama-fidus