Græsk-cyprioter hjælper tyrkisk-cyprioter i coronakrisen

Trods mere end en menneskealders ufred og deling af EU-landet Cypern har den største part sendt coronavirus-forebyggende medicin til den mindre part.

Foto: PIO, Nicosia
Rasmus Nielsen

CYPERN: I Cypern tror man på, at malariamedicinen Chloroquine hjælper mod covid-19, der også er udbredt hér i landet. Og i går eftermiddags fandt 2.000 piller og værnemidler vej over en FN-kontrolleret, fortsat åben grænseport mellem den græske og tyrkiske del af Cypern i det sydøstlige middelhav.

Det var lederen af det tyrkisk-cypriotiske samfund, Mustafa Akinci, der bad om den potentielt forebyggende coronamedicin. Det skete i en telefonsamtale med den cypriotiske republiks præsident, Nicos Anastasiades, i lørdags.

Akinci har modtaget en del kritik i det tyrkisk-cypriotiske samfund for at række hånden ud efter nødhjælp fra den sydlige del af landet. Men han forsvarer sig med, at "menneskeheden har en fælles fjende at bekæmpe".

De to nationale folkeslag har før samarbejdet om sundhedsforebyggelse under epidemier.

Restriktiv lockdown
Republikken Cypern har en af EU's mest restriktive lockdowns. Det er eksempelvis kun tilladt efter sms-ansøgning at gå udenfor én gang dagligt for at handle eller løbetræne. Og der er totalt udgangsforbud fra kl. 21 til solopgang kl. 6.

Der går kun nødfly og fragtfly til og fra landet. Strandede cyprioteter hentes lejlighedsvist hjem fra især London og Athen, hvorefter de umiddelbart kommer i 14 dages karantæne på hoteller i bjergene.

Præsidenten mødes 22. april med sine sundhedsrådgivere for at indlede drøftelser om en gradvis lempelse af restriktionerne, som det allerede kendes fra Danmark.

Den forestående, ortodokse påske er som noget ekstraordinært flyttet til maj.

Besat
Tyrkiet besatte i 1974 omkring 40 procent af landet – en grænsedeling, der opretholdes den dag i dag trods mange forsøg på at genforene landet via blandt andet FN's og EU's hjælp.

Cypern blev medlem af EU i 2004 efter det historiske topmøde i Bella Center i København, der markant udvidede Unionen. Euro er møntfod i den cypriotisk del, hvor der bor godt én million mennesker.

I marts 2004 fremlagde FN’s daværende generalsekretær, Kofi Annan, en fredsplan – Annan-planen – om at oprette en cypriotisk føderation bestående af to delstater med en høj grad af selvstyre.

Vedtagelsen blev lagt ud til folkeafstemning i begge samfund i april 2004 forud for Cypern tiltrædelse af EU. Planen blev imidlertid forkastet, da 75 procent af græsk-cyprioterne stemte imod, mens 65 procent af tyrkisk-cyprioterne stemte for planen. Cypern er derfor fortsat delt politisk og økonomisk, men altså ikke i bekæmpelsen af corona.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00