Håndslag på 21 måneders britisk EU-skyggemedlemskab efter Brexit

TRANSITION: Brexit-forhandlere er enige om en overgangsperiode, der lader briterne forblive under EU-reglerne til udgangen af 2020. DI anbefaler dog stadig virksomheder at tage deres forholdsregler.

Det med grønt er de dele af skilsmisseaftalen mellem EU og briterne, som parterne er enige om, lød det fra chefforhandlerne fra de to sider, David Davis (tv.) og Michel Barnier (th.)
Det med grønt er de dele af skilsmisseaftalen mellem EU og briterne, som parterne er enige om, lød det fra chefforhandlerne fra de to sider, David Davis (tv.) og Michel Barnier (th.)Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Europæiske virksomheder og borgere står nu med et svært valg.

De kan vælge at tro på, at eventuelle problemer forårsaget af en britisk exit nu er skudt et godt stykke ud i fremtiden, efter at EU-forhandlere i Bruxelles mandag blev enige om at lade briterne forblive under EU’s regler indtil udgangen af 2020.

Eller de kan hæfte sig ved det, som EU’s Brexit-boss, Michel Barnier, også sagde, da han sammen med sit britiske modstykke, David Davis, præsenterede aftalen i Bruxelles.

Dokumentation

Det er parterne enige om:

En overgangsordning, der sikrer, at briterne bliver under EU’s regler indtil udgangen af 2020 med alle rettigheder og pligter intakte, men uden en plads ved bordet, når der skal træffes beslutninger.

Alle EU-borgere, der kommer til Storbritannien i løbet af overgangsperioden, får samme rettigheder som dem, der kom, inden Brexit blev en realitet.

Briterne er frie til at indgå nye aftaler med tredjelande i løbet af overgangsperioden, så længe de ikke træder i kraft, før den er helt overstået.

Storbritannien kan også lave egne udenrigspolitiske aftaler, ligesom de kan slippe for at være bundet af EU’s udenrigspolitik i overgangsperioden, hvis de ikke er enige i den.


0:000:00