Hedegaard i top ti på ny EU-magtliste

MAGT: Den danske EU-klimakommissær Connie Hedegaard er med i toppen af Kommissionens hierarki. Det viser Altinget.dks magtanalyse, som udkommer fredag. Det er hendes person snarere end ressortområdet, som trækker hende op, lyder vurderingen.
Den danske klimakommissær Connie Hedegaard er med i toppen af magthierarkiet.
Den danske klimakommissær Connie Hedegaard er med i toppen af magthierarkiet.Foto: EU-Kommissionen
Morten Øyen
Connie Hedegaard er blandt de mest magtfulde i EU-Kommissionen. Det viser Altinget.dks nye magasin, Altinget | Magt, som udkommer fredag.

Altinget | Magt ser i år på magten i EU og opstiller magthierarkiet blandt EU-Kommissionens 28 kommissærer og parlamentarikerne i Europa-Parlamentet. Magtforholdene er blevet vurderet af et panel af parlamentarikere, eksperter, nuværende og tidligere topembedsmænd, lobbyister samt redaktører og journalister med EU som fagområde.

På baggrund af panelets vurdering bliver Connie Hedegaard nummer otte i EU-Kommissionens magthierarki.

Det er overraskende, at den danske kommissær får så høj en placering. Finanskrisen har nemlig fortrængt klimaet fra den politiske dagsorden.

"Det er en placering, Connie Hedegaard må være tilfreds med. Det er jo helt oplagt hendes personlighed snarere end ressortområdet, der har bragt hende så pænt op på listen. Men hun er meget vedholdende, faglig kompetent og åbenlyst engageret i sit område. Politisk kan det også være en fordel for hende, at hun har en kanal til den ellers noget klimaskeptiske konservative gruppe, som hun selv politisk stammer fra," siger Altinget.dks politiske analytiker, Erik Holstein.

Fakta

Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i EU.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt kommissærer, europaparlamentarikere og EU's embedsmænd.

Læs blandt andet:

  • Danske kommissærers magt på rutsjetur
  • Hedder Danmarks næste kommissær Fogh eller Thorning?
  • Danmarks mest magtfulde parlamentariker
  • Patentdomstol giver mere EU
  • Portræt af EU-Kommissionens berygtede generalsekretær
  • Kronik af Anders Fogh Rasmussen: Stærkt Europa kræver stærkt militær 

Hent magasinet her 

Klima rangerer lavt
Ifølge lektor ved statskundskab i København Jens Ladefoged Mortensen viser målingen, at Connie Hedegaard er meget anerkendt, men samtidig har fået en kommissærpost uden en stor værktøjskasse. For mens Connie Hedegaard ligger nummer otte på magtlisten, så bliver hendes klimaområde kun rangeret som nummer 20 - langt efter områder som økonomi, konkurrenceevne, handel og landbrug.

"Det er en helt ny kommissærpost, som er meget koordinerende uden egentlige magtbeføjelser. Så sammenligner man med de tunge kommissærposter, så har hun ikke haft nogle udviklede store og stærke redskaber at arbejde med," siger Jens Ladefoged Mortensen.

Connie Hedegaards styrker skal også især findes i hendes evne til at skabe gode relationer. Det er vurderingen fra Ulrich Bang, der er EU-chef for Dansk Energi i Bruxelles og derfor følger den danske klimakommissær tæt.

"Hun har nogle gode relationer til kommissionsformand José Manuel Barroso og økonomikommissær Olli Rehn, som er afgørende at have bag sig i Kommissionens arbejde. Så selvom den økonomiske krise har taget luften ud af hendes dagsorden, så har hun alligevel vist at have kompetencer som kommissær," siger Ulrich Bang.

Økonomi i toppen
Ikke overraskende er det EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, som topper magtlisten, mens to af de tunge økonomiske kommissærposter følger efter som nummer tre og fire. 

Det er henholdvis den franske kommissær for det indre marked, Michel Barnier, og den finske kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, Olli Rehn.  

Se hele listen med alle 28 kommissærer i Altinget | Magt, hvor du også kan læse om parlamentarikernes magt, og hvilke udvalg der er afgørende for dem at sidde i; hvilke EU-embedsmænd der har mest at skulle have sagt; EU-Domstolens stigende indflydelse - og meget mere.

Magasinet er gratis og kan hentes her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00