Hedegaard: Topmøde skal være trædesten

INTERVIEW: EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, ser her frem mod årets klimatopmøde i Polen. Uenighed om delmål for klimafinansiering, samt hvor meget private midler skal fylde, bliver de største knaster.
EU's klimakommissær Connie Hedegaard oplever, at der er fremskridt omkring klimafinansieringen bag kulisserne.
EU's klimakommissær Connie Hedegaard oplever, at der er fremskridt omkring klimafinansieringen bag kulisserne.Foto: EU-Kommissionen
Sara Fleckner Vilstrup

Ulandene skal blive ved med sige højt, klart og tydeligt, at det her er noget, som er blevet lovet af verdens stats- og regeringschefer på klimatopmødet i København. Det skal der leveres på. Man må sige, at hidtil har Europa leveret, og på trods af krisen bliver vi ved med at levere. De skal sige til donorlandene, at der er en forventning om, at der kommer et reelt stærkere fokus på det her.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær
Uden penge ingen aftale.

I 2015 skal verdens ledere skrive under på en ny global klimaaftale. For at det kan ske, skal pengene findes. Det er det overskyggende tema, når Connie Hedegaard og resten af klimaeliten mødes til klimatopmødet COP19 i Polens hovedstad Warszawa i denne uge.

Ifølge kommissæren er succesopskriften, at landene går fra klimatopmødet med en konkret plan for, hvad landene skal frem mod topmødet i Paris. Men der kan være lang vej til succes.

"Der er ulande, som ønsker at vedtage delmål på vej mod 2020, hvor ilandene skal love at levere et fastsat beløb. Der vil være en del lande omkring bordet, herunder USA og mange europæiske lande, der vil sige, at det er der ikke nogen lyst til i deres finansministerier," siger hun og peger på, at finansministerier ikke er glade for at blive bundet op på sådanne konkrete delmål.

0:000:00