Debat

Helveg: Grækenland bør få styr på sagerne nu

DEBAT: Grækenland har en plads i EU, men det er bidende nødvendigt, at de får styr på deres system og følger de fælles spilleregler. Og det skal være nu, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Grækenland har en plads i EU. Det er bare bidende nødvendigt, at de får styr på deres system og følger de fælles spilleregler, skriver Morten Helveg Petersen (R). 
Grækenland har en plads i EU. Det er bare bidende nødvendigt, at de får styr på deres system og følger de fælles spilleregler, skriver Morten Helveg Petersen (R). Foto: Facebook.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Ligesom Grækenland skal spille efter de fælles asylregler, skal den græske regering gennemføre de reformer, den har lovet. Det går simpelthen ikke, hvis man tror, at man kan blive ved med at hæve ved kasse ét uden at levere noget til gengæld.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Desværre er vores union for tiden præget af mere dramatik, end vi har været vant til de seneste årtier. Især i Grækenland er der tumult omkring både økonomien og den strøm af flygtninge, der ulykkeligvis bare fortsætter ind i Europa fra Libyen, Syrien osv.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Lad det med det samme være sagt: Grækenland har en plads i EU. Det er bare bidende nødvendigt, at de får styr på deres system. Og det skal være nu.

Først er der økonomien: Uanset hvor meget vi ønsker, at grækerne er en del af EU, så er det svært at se, hvordan det skal lade sig gøre, hvis ikke de betaler det, de skylder. Det er en forudsætning mellem venner, at man ikke bare tager uden at give igen. Det må Grækenland sande, og jeg håber oprigtigt, der kommer en løsning.

Asylregler gælder for alle
Så er der flygtningestrømmene. De seneste uger har man kunnet læse, at Grækenland tilskynder flygtninge og illegale indvandrere til at rejse videre op i Europa. Hvis det er rigtigt, er det et klart brud på de gældende spilleregler for asylpolitikken, nemlig Dublin-forordningen. Og i så fald er det noget, jeg tager klart afstand fra.

Jeg forstår til fulde, at grækerne er frustrerede over, at de står med en uforholdsmæssig stor byrde af Europas flygtninge. Stod det til mig alene, så jeg gerne en bedre og mere solidarisk asylpolitik i Europa, hvor f.eks. de baltiske lande også begynder at tage flygtninge. Men jeg erkender, at der nok ikke vil være flertal for det, hverken i Folketinget eller i EU, de næste mange år.

Det ændrer dog ikke på, at det er forkert at bryde de gældende regler, fordi man er utilfreds med dem. I stedet skal man forsøge at få dem ændret. Og her kan jeg godt blive bekymret for, at det bliver endnu sværere at få opbakning til, hvis Grækenland på den her måde sender problemerne videre til nabolandene.

Nødvendige reformer
Ligesom Grækenland skal spille efter de fælles asylregler, skal den græske regering gennemføre de reformer, den har lovet. Det går simpelthen ikke, hvis man tror, at man kan blive ved med at hæve ved kasse ét uden at levere noget til gengæld.

Grækenland bør følge forbillederne. I både Spanien og Portugal er der økonomisk bedring, fordi de har gjort det nødvendige – også selv om det har gjort ondt og været hårdt. Så længe den græske regering ikke udviser samme vilje til handling, tror jeg desværre, det bliver meget svært at komme ud af det økonomiske morads, som årtiers korrupte og økonomisk uansvarlige regeringer har skabt.

Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg mener, Grækenland hører til i EU. Derfor er det mig så magtpåliggende, at Grækenland også opfører sig som et ansvarligt og ligeværdigt medlem af vores europæiske fællesskab. Fællesskabet indebærer fælles værdier og fælles regler. Dem skal man følge. Uanset om man er Danmark, Frankrig eller Grækenland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00