Her er børnenes finanslov

AFTALE: Regeringen og støttepartierne er blevet enige om at fremrykke minimumsnormeringerne til 2024, at udvide ordningen for gratis psykologhjælp og styrke indsatsen over for unge, der er blevet krænket på nettet. Få overblikket her. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Den endelige aftale om minimumsnormeringer er efter et langstrakt forhandlingsforløb endelig på plads. Det samme er aftalen om at fremrykke planen med et år, så normeringskravene nu allerede skal være indfaset i 2024.

Det er et meget vigtigt skridt, vi tager i dag ved nu at give de unge under 25 gratis psykologhjælp.

Pia Olsen Dyhr
Partiformand, SF

Men det er langt fra det eneste, som regeringen og støttepartierne er blevet enige om på dette års finanslov. Her er der nemlig også fundet penge til en række andre initiativer på børneområdet.

Blandt andet er aftaleparterne blevet enige om at afsætte 22,8 millioner kroner i 2021 og 47,2 millioner kroner årligt fra 2022 og frem til at udvide forsøgsordningen med gratis psykologhjælp til unge, så den fra andet halvår af 2021 gælder for alle 18-24 årige med let til moderat depression eller angst. Noget som SF og R kæmpede for under forhandlingerne, og som fra start har været en del af forståelsespapiret

Dokumentation

Børnenes finanslov i kort form
- Aftale om minimumsnormeringer er på plads. Minimumsnormeringerne fremrykkes et enkelt år og skal være indfaset i 2024.

- Der afsættes penge til anbringelsesudspillet 'Børnene først'. I alt afsættes der cirka 1,6 milliarder kroner i 2021-2024.

- Der indføres gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år. Der afsættes 22,8 millioner kroner i 2021 og 47,2 millioner kroner årligt fra 2022 og frem. Ordningen vil fra andet halvår af 2021 omfatte alle unge i alderen 18 til 24 år med let til moderat angst eller depression.

- Seksualundervisningen styrkes i folkeskolen. Der afsættes fem millioner kroner til formålet.

- Der etableres en børne- og ungepakke til kulturindsatser på i alt 185 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til en huskunstnerordning samt mere ungdoms- og børneteater.

- Der afsættes tre millioner kroner i 2021 og 2020 til foreningen Baba, der skal bruges til en styrket indsats for minoritetsfædres deltagelse i børns liv.

- Rådgivningen til skilsmissefamilier løftes med fem millioner kroner, der skal gå til civilsamfundsorganisationer. Pengene skal bruges til at afhjælpe konflikter relateret til ventetiderne i Familieretshuset.

- Red Barnets rådgivningstjeneste, SletDet, får fire millioner kroner årligt i 2021 og 2022. Rådgivningsfunktionen hjælper børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser.

- Headspace får 21 millioner kroner til at gøre rådgivningstilbuddet til unge med psykiske udfordringer landsdækkende.

Se hele finanslovsaftalen her.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00