Debat

Hvis du troede Polen var glade for kul, så…

KLUMME: Der er ingen tvivl om, at kulindustrien har enorm indflydelse på polsk politik. Med valgsejren til Beata Szydlo får polakkerne en premierminister, der både kender sektoren og har klare holdninger til den. Det vil skabe flere kampe i EU, skriver Jørgen Skovmose Madsen.

Polens nye premierminister, Beata Szydlo, kender sektoren og har klare holdninger til den, siger Jørgen Skovmose Madsen.  
Polens nye premierminister, Beata Szydlo, kender sektoren og har klare holdninger til den, siger Jørgen Skovmose Madsen.  Foto: Wikipedia
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Skovmose Madsen,
Leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

I 1981 var den amerikanske film ’Coal Miner’s Daughter’ nomineret til en Oscar som årets bedste film. Filmen handler om countrysangerinden Loretta Lynns opvækst i en fattig kulmineby i Kentucky. Her blev hun gift som 15-årig og var som 22-årig mor til fire. Der var ikke meget, der pegede i retning af penge og berømmelse, da hun sideløbende begyndte at optræde med countrysange på den lokale radiostation.

45 millioner solgte albums og en ’Presidential Medal of Freedom’ senere er kulminearbejderens datter fra Kentucky både rig, berømt og beundret i det meste af USA.

31 år og 1 dag efter Loretta Lynn blev født i Kentucky, kom Beata Szydlo til verden 15. april 1963. Ikke i USA, men i byen Oswiecim i Polen.

Beata Szydlo var som Lynn datter af en kulminearbejder, og ligesom staten Kentucky er et vigtigt kulmineområde i USA, ligger Oswiecin i selve hjertet af den polske kulmineindustri.

Jørgen Skovmose Madsen
Leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles

Beata Szydlo var som Lynn datter af en kulminearbejder, og ligesom staten Kentucky er et vigtigt kulmineområde i USA, ligger Oswiecin i selve hjertet af den polske kulmineindustri. Ligesom Loretta Lynn havde Beata Szydlo en opvækst langt fra rampelyset. Efter endt skolegang flyttede hun 70 km østpå til Krakow for at læse etnografi på universitetet for derefter at få job på det lokale museum.

Herfra begyndte den unge polske etnograf imidlertid at interessere sig for politik, og det gjorde hun så meget, at hun i 1998 blev borgmester i byen Brzeszcze, som er en kulmineby med 11.000 indbyggere tæt på hendes fødested. Byen ligger på grænsen mellem regionerne Maloposkie og Silisien, hvor størstedelen af Polens kulreserver findes.

Beata Szydlo vs. Ewa Kopacs
Nu står Beata Szydlo med særdeles gode muligheder for at blive Polens tredje kvindelige premierminister efter valget 25. oktober, hvor valget reelt har stået mellem Szydlo og den siddende premierminister, Ewa Kopacz.

Kopacz blev premierminister, da Donald Tusk i september 2014 blev udpeget til præsident for Det Europæiske Råd (institutionen, hvor EU’s stats- og regeringsledere mødes). Selvom Tusk var en populær premierminister, er det tydeligt, at Kopacz lider under, at hendes parti nu har siddet i regering i otte år.

Til sammenligning er Beata Szydlo et relativt nyt blad i polsk politik. Hun blev ganske vist valgt til parlamentet i 2005, men det var først i juni 2015, at hun tog det sidste skridt og blev erklæret som det store kristendemokratiske/konservative partis (PiS) bud på en polsk premierminister.

Det Bruxelles-baserede nyhedsmagasin politico.eu har kaldt Szydlo for ’Angela Merkel, men med en mere social profil’. Det vil hun få brug for, når hun skal håndtere den dybe krise i den polske kulminesektor. I første halvår af 2015 tabte sektoren næsten 2,5 mia. kr. – en fordobling i forhold til samme periode i 2014.

Faktisk har en kulmine i byen Brzeszcze (hvor Szydlo var borgmester) været centrum for en meget symptomatisk sag i polsk politik. Polens næststørste forsyningsselskab, Tauron, gav i januar udtryk for, at den overvejede at købe den tabsgivende mine. I august afgav man et bud, der var så lavt, at det ikke blev betragtet som seriøst. I september fyrede den statskontrollerede bestyrelse i Tauron så den administrerende direktør og indsatte en ny ledelese, der forventes at afgive et højere bud på minen i Brzeszcze.

Kul: Grundlaget for polsk politik
Der er ingen tvivl om, at kulindustrien (inkl. fagforeninger) har enorm indflydelse på polsk politik. Med Beata Szydlo vil polakkerne få en premierminister, der både kender sektoren og har klare holdninger til den.

’Kul skal være grundlaget for Polens energiindustri’, sagde hun således ved sin nominering i juni. Der har siden været rygter i Bruxelles om, at Polen vil benytte forhandlingerne om Storbritanniens rolle i EU til at få undtagelser fra klimapolitikken. Det betragtes dog indtil videre ikke som andet end rygter.

Forude venter forhandlinger om EU’s energi- og klimalovgivning efter 2020, og allerede i december skal der forhandles en FN-klimaaftale på plads på COP21 i Paris. Hvis Szydlo bliver regeringsleder, vil hun fra starten blive kastet ud i en række energi- og klimapolitiske kampe på den internationale scene, og kompromisset vil således blive en kunstart, som Szydlo vil blive testet i fra starten.

Oscaren i 1981 gik ikke til ’Coal Miner’s Daughter’, men Sissy Spacek vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle for hendes forrygende portræt af Loretta Lynn.

Om Beata Szydlo vinder hovedrollen i Polen, er ikke kendt i skrivende stund, men evnen til at holde en grimasse vil hun blive testet på jævnligt, hvis hun får ansvaret for at både at imødekomme sit baglands kærlighed til kulindustrien og samtidig skulle indgå kompromisser med EU’s statsledere, der typisk mener, at kullet er bedre egnet på grillen end i kraftværkerne.

Redaktionen: Valget i Polen fandt sted søndag, efter indlægget var skrevet. Det kristendemokratiske parti vandt valget, og Beata Szydlo er fra 1. november ny premierminister i Polen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00