Hvis Ukraine skal ind i venteværelset, må EU i gang med at genopfinde sig selv

Danmark havde helst undgået at give ukrainerne kandidatstatus nu, men Mette Frederiksen vil ikke stå i vejen. Vestager og andre kommissærer ser behov for institutionel reform, hvis Ukraine og andre nye lande kommer ind i Den Europæiske Unions venteværelse.

Ukraines EU-ansøgning var et af emnerne på bordet, da kommissionsformand Ursula von der Leyen i lørdags besøgte præsident Zelenskyj i Kyiv.
Ukraines EU-ansøgning var et af emnerne på bordet, da kommissionsformand Ursula von der Leyen i lørdags besøgte præsident Zelenskyj i Kyiv.Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: På bare tre måneder er Ukraines ansøgning om EU-medlemskab gået fra at være en uopnåelig drøm til, at der nu muligvis er ved at blive gjort plads i Den Europæiske Unions venteværelse.

Intet er sikkert endnu. Selv hvis ukrainerne opnår den eftertragtede status som kandidatland, så forudskikker det ikke noget om, hvornår det store, fattige og krigshærgede land vil kunne indlede forhandlinger om optagelse i EU.

Men i løbet af den seneste uges tid synes der at være opbygget et momentum, som kan føre til anbefaling om kandidatstatus, når EU-Kommissionen fredag afleverer dens indstilling. I hvert fald for Ukraine, og måske også for Moldova og Georgien.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00