Hvor grønt er EU's budget?

KLIMAPENGE: EU's nye budgetaftale ændrer ved hele den måde, EU skal tænke grønt på. Det mener klimakommissær Connie Hedegaard. Spørger man Verdensnaturfonden, er aftalen dog grundlæggende business as usual.
En fast målsætning om at medregne klimaet på tværs af hele EU's budget er en stor sejr, mener klimakommissær Connie Hedegaard.
En fast målsætning om at medregne klimaet på tværs af hele EU's budget er en stor sejr, mener klimakommissær Connie Hedegaard.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund
Klimaet skal få en ny og mere gennemgående rolle i EU. Uanset hvillet område der i fremtiden skal bruges penge på, skal 20 procent af alle udgifter gå til klimaet. Den præmis stod igennem de lange forhandlinger i Bruxelles, da EU's stats- og regeringschefer blev enige om budgettet frem til 2020.

Og netop kravet om 20 procent klima over hele linjen er den største grønne sejr ved budgetforhandlingerne. Det mener klimakommissær Connie Hedegaard.

"Det er virkelig en løftestang til, at man kan træffe nogle mere fornuftige beslutninger med EU's penge," siger hun og peger på, at lige meget hvilket område som EU i de næste syv år vil bruge penge på, så skal klimaet hele tiden holdes for øje.

Et nyt grønt tankesæt
Det nye tiltag kaldet klima mainstreaming betyder helt konkret, at når penge i det nye budget gøres op, skal 20 procent være brugt på grønne tiltag til gavn for klima og miljø. Det gælder eksempelvis både udgifter til infrastruktur, landbrug og innovation.

0:000:00