Ingen julefred i EU-kamp om flygtningefordeling

KVOTER: Et topmøde i Bruxelles fik ikke blødt op på fronterne i et EU, der er splittet i spørgsmålet om en kontroversiel flygtningefordeling.

Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har for alvor sat sindene i kog i EU's flygtningespørgsmål.
Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har for alvor sat sindene i kog i EU's flygtningespørgsmål.Foto: /ritzau/AP
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Der er ingen omfattende tilnærmelse, for at sige det pænt.”

Sådan beskrev den udgående østrigske kansler, Christian Kern, den ”ærlige” snak om en kontroversiel obligatorisk flygtningefordeling, som holdt EU-cheferne oppe til over midnat natten til fredag.

Spørgsmålet er endt på EU-ledernes bord, fordi det har splittet landene i en sådan grad, at et forsøg på at reformere EU’s asylsystem nu er sandet helt til. Håbet fra EU-chefernes mødeleder, Donald Tusk, var, at det kunne bløde fronterne op, hvis landene fik lagt deres holdninger på bordet.

I stedet fik diskussionerne blotlagt de skillelinjer, som særligt løber mellem lande som Sverige og Tyskland på den ene side og en række østlande, støttet af Danmark, på den anden.

EU-asyl er ingen menneskeret
Hvor de første støtter et system, der fordeler flygtninge rundt i Unionen i tilfælde, hvor et EU-land udsættes for et usædvanligt flygtningepres, er de andre lodret imod.

”Det er ikke nogen menneskeret at rejse til EU, og EU må beskytte sig selv,” lød det fra den slovakiske premierminister, Robert Fico.

Han er en af de regeringschefer, som har nægtet at tage nogen af de 160.000 flygtninge, som EU-landene i kølvandet på flygtningekrisen i 2015 forsøgte at fordele, og han er endnu mere imod at gøre en sådan ordning permanent.

Samme holdning, som også den danske statsminister gav udtryk for.

”Vi løser ikke det her ved at flytte rundt på dem, som kommer til Europa. Vi løser det ved, at de ikke kommer til Europa,” sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

EU er ikke et hævekort
Den belgiske premierminister anklagede til gengæld særligt østlandene for at være urimelige ved gladelig at tage imod store mængder EU-penge, men til gengæld slå bak, når det handler om at tage regningen for noget.

”Beskeden er, at EU ikke bare er et Dankort, man kan trække på, når man har brug for det, uden at udvise ansvar og solidaritet, når det er nødvendigt,” sagde den belgiske premierminister Charles Michel.

Allerede inden mødet var forhandlingsklimaet alt andet end godt. EU-chefernes formand, Donald Tusk, fik strøget en række lande mod hårene ved at kalde kvotesystemet ”ineffektivt” og ”splittende”.

Han understregede, at der var behov for at finde en konsensus, så man ikke kører lande over ved at stemme dem ned på så følsomt et område.

Det var det, man gjorde mod en række østlande i 2015, og det har trukket ubehagelige spor gennem hele EU-samarbejdet siden da og medvirket til den splittelse mellem øst og vest, som Unionen kæmper med på flere fronter lige nu.

En vej fremad
Blandt dem, der var voldsomt pikerede af Tusks udmelding, var den svenske statsminister, Stefan Löfven, der mente, at han placerede sig på kritikernes side.

Efter mødet var han dog ikke helt pessimistisk.

”Det er stadig vældig svært. Det er komplekst, der er mange følelser og forskellige perspektiver i det her. Men jeg tror også, at der findes en forståelse af, at hvis vi ikke fikser det her, så har vi store problemer,” sagde Stefan Löfven.

Mødes igen
Landene indleder nu en proces, hvor regeringsrepræsentanter sætter sig sammen for at forsøge at finde en løsning, som EU-cheferne så kan drøfte, når de mødes til marts. Målet er at have fundet en vej fremad til juni.

Kan landene ikke finde en mindelig løsning, kan det ende med, at der bliver tvunget en beslutning igennem af et flertal, advarede EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

”Rådet vil undersøge Kommissionens forslag, der ligger på bordet. Og hvis vi ikke kan blive enige med konsensus, så er det ikke udelukket, at det kan blive besluttet med kvalificeret flertal,” sagde han.

Danmark uden indflydelse
Danmark står på grund af retsforbeholdet uden for forhandlingerne, men er særdeles afhængig af, hvad der kommer ud af dem. Det skyldes, at Danmark er med i det såkaldte Dublin-system, der skal sikre, at en asylansøger kun får sin ansøgning behandlet i ét EU-land.

Skrives sådan en omfordelingsmekanisme ind i Dublin-reglerne, vil det være meget usikkert, om Danmark i fremtiden kan være omfattet af den ordning.

”Det vil selvfølgelig være en udfordring. For hvis vi kigger på tallene, så sender vi flere asylansøgere ud af landet på Dublin, end der bliver sendt til Danmark på Dublin,” sagde Lars Løkke i Bruxelles og tilføjede:

”Det er således bare en ansporing mere til ikke nødvendigvis at synes, at den tanke om tvungen omfordeling er god.”

Dokumentation

Sådan forløber topmødet

Torsdag
EU-cheferne samles torsdag eftermiddag. Som sædvanlig kommer Europa-Parlamentets formand på et kort visit, før det egentlige møde går i gang med blandt andet en opfølgning på det sociale topmøde i Gøteborg i sidste måned, hvor der også blev talt kultur og uddannelse.

Derefter er EU’s forsvarssamarbejde på programmet. NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, deltager i den del, hvor 25 af de 28 ledere også vil markere starten på EU’s nye forsvarssamarbejde, det såkaldte PESCO.

Derefter går lederne til middag, hvor de vil diskutere en række udenrigsemner, herunder blandt andet forlængelse af de økonomiske sanktioner mod Rusland, samt amerikanernes anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Den egentlige hovedret bliver dog en diskussion om migration. Her er lederne blevet bedt om at forholde sig til tre ting. Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har lagt op til en ”åben og ærlig debat”, hvilket er kodeord for, at det kan blive grimt.

Fredag
Briterne glimrer ved deres fravær på topmødets anden dag, der starter med et eurotopmøde i såkaldt inklusivt format – hvilket betyder, at alle andre end Theresa May er inviteret. Her skal EU-cheferne tale om, hvordan det økonomiske samarbejde skal se ud i fremtiden. Både EU-Kommissionen og den franske præsident er kommet med storstilede ideer. Men fokus bliver mere snævert. Nemlig på færdiggørelse af bankunionen og omdannelsen af eurolandenes pengetank, ESM’en, til en såkaldt Europæisk Valutafond.

Efterfølgende vender opmærksomheden sig mod briternes exit fra Unionen, hvor de 27 vil konstatere, at der med sidste uges aftale med briterne om vilkårene for skilsmissen er opnået det magiske ”tilstrækkeligt fremskridt” til, at forhandlingerne kan overgå til også at handle om det fremtidige forhold. Landene vil dog samtidig gøre klart, at det i første omgang kun er den overgangsperiode på omkring to år, som de giver grønt lys til at starte forhandlingerne om. En bredere aftale må vente til efter marts.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00