Johnson smider briternes internationale omdømme over bord, hvis han løber fra EU-aftale

ANALYSE: Hvis den britiske regering gør alvor af planer om at bryde den udtrædelsestraktat, som de indgik med EU for under et år siden, kan det få uoverstigelige konsekvenser for forholdet mellem de to parter på et ekstremt følsomt tidspunkt.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er godt i gang med at underminere tilliden til sin regering på den internationale scene.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er godt i gang med at underminere tilliden til sin regering på den internationale scene.Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En nagende frygt er begyndt at brede sig i Bruxelles. Måske er den britiske premierminister Boris Johnson bare så tilpas ligeglad med konsekvenserne, at han ikke har noget imod at brænde alle broer til sine tidligere europæiske allierede.

Måske er hans regerings Brexit-ideologi så stærk, at han er villig til at sætte Storbritanniens internationale rygte på spil ved at bryde en international traktat, som han har indgået for under et år siden.

Og måske ser han bare stort på, hvad det gør ved de forhandlinger om en ny handels- og samarbejdsaftale, der skal definere hele det fremtidige forhold mellem de to parter, som i denne uge går ind i en højspændt slutfase, når de to sider mødes i London.

Noget kunne tyde på det, efter avisen Financial Times har afsløret, at regeringen på onsdag har tænkt sig at fremlægge et nyt forslag til nye indre markeds-regler for de fire dele af Det Forenede Kongerige, England, Wales, Skotland og Nordirland, som på flere punkter bryder med den udtrædelsesaftale, som Johnson selv gav sit samtykke til i oktober sidste år.

Smertensbarnet Irland
Det allersværeste punkt i det, der også bliver kaldt skilsmisseaftalen mellem de to parter, var at undgå at indføre en ny, hård grænse mellem Irland og Nordirland. Det blev løst ved at lade Nordirland forblive under EU-toldregler og i store dele af EU’s indre marked. Til gengæld skal varer, dyr med mere, der kommer over Det Irske Hav mellem Nordirland og resten af Storbritannien, tjekkes og tolddeklareres i for eksempel havne og lufthavne, ligesom firmaer i Nordirland skal efterleve EU’s regler, herunder statsstøttereglerne.

Det er der, den britiske regering nu slår sig i tøjret. Ifølge Financial Times vil den nye lov lade det være op til den britiske regering selv, om statsstøtte, der kommer til at påvirke virksomheder i Nordirland, skal opgives til EU. Desuden planlægger den at sløjfe et krav om eksporterklæringer for varer, der sendes fra Nordirland til Storbritannien.

Begge dele bliver vurderet af eksperter til at være i direkte strid med aftalen og dermed et brud på en international traktat, der allerede er i kraft, og som ud over at forsøge at bevare status quo ved den nordirske grænse for ikke at prikke til den skrøbelige fred i regionen også regulerer alt det med småt om penge, borgere og andet, der skulle udredes efter over 40 års samkvem mellem de parter.

Sjældent brud
Konsekvenserne ved det er så store, at den første reaktion i Bruxelles har været: ”Ro på” med en opfordring til at afvente, om det virkelig er det, de gerne vil, eftersom det er et særsyn, at demokratiske regeringer med åbne øjner løber fra deres internationale forpligtelser på den måde.

Timingen gør dog ikke tingene lettere, eftersom det kommer præcis samtidig med, at Boris Johnson har taget den helt store krigstromme frem og sammen med ledende Brexit-stemmer er begyndt en større offensiv med budskabet om, at briterne kan klare sig fint uden en ny aftale med sin største handelspartner, når den nuværende overgangsordning udløber ved årsskiftet.

Ifølge Johnson vil det faktisk være ”et godt resultat” for Storbritannien, som vil ”blomstre mægtigt” uden for EU’s snærende bånd.

Taktik?
I britiske medier bliver den optrapning af retorikken udlagt som forhandlingstaktik, der skal få EU-siden til at ryste i bukserne og give briterne indrømmelser i de store udeståender i forhandlingerne om blandt andet statsstøtte og fiskeri.

Nogle ser planen om at underløbe skilsmisseaftalen i samme lys.

Men hvis det er en forhandlingstaktik, så er det en meget mærkelig én af slagsens, hvor man sender et klart signal til sine partnere om, at selv hvis man når frem til en aftale, så kan de ikke have nogen form for tillid til, at den bliver overholdt i længden.

Det ser heller ikke ud til at virke. Både Brexit-chefforhandler Michel Barnier og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen gik mandag morgen ud og mindede briterne om deres ansvar under international lov, som von der Leyen beskrev som en ”forudsætning for enhver fremtidig aftale”.

Men det er også tydeligt, at det har sendt chokbølger igennem systemet, at briterne tilsyneladende er villige til at sætte deres rygte som en pålidelig partner i internationale forhandlinger på spil. Og det på et tidspunkt, hvor Boris Johnson ellers har store planer om at lave nye handelsaftaler på tværs af kloden.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00