Julekalender: "Min tålmodighed er ikke egnet til EU-politik"

4. DECEMBER: For europaparlamentarikeren Christel Schaldemose (S) er Sverige næsten som hjem. Men den svenske julemad lader hun dem om at spise. Og så er de langsomme processer i EU ikke helt i tråd med hendes egen tålmodighed. Læs mere i dagens låge.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Det er supersvært at vælge, for jeg har mange gode kollegaer, som jeg har stor respekt for. Men Bendt Bendtsen er jo fynbo ligesom mig, og det tæller godt på kontoen. Og så har jeg kendt ham i mange år og har dyb respekt for hans arbejde. Han er bare en god kollega og meget hjælpsom.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik?
At man kan være med til at gøre en forskel. Være med til at lave noget, som betyder noget for rigtig mange mennesker. Om det handler om at fjerne farlige stoffer, give nogle bedre forbrugerrettigheder eller at gøre noget for klimaet. Og så er det noget, som ikke kun påvirker 5,8 millioner danskere, men omkring 500 millioner europæere.

Hvad er det værste? 
At det nogle gange tager forfærdelig lang tid, fra man starter en sag, til man er færdig med den. Min tålmodighed er slet ikke egnet til EU-politik.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter? 
Jeg er vild med svenske krimier. Og jeg læser dem allerhelst på originalsproget, da jeg både taler og læser svensk. Jeg læser rigtig meget faglitteratur, så når jeg har fri, kan jeg godt lide at læse noget, hvor jeg ikke skal tænke, men bare nyde. Så jeg får hovedet lidt væk fra alt det politiske. 

Fakta
Christel Schaldemose (S) har siden 2006 været medlem af Europa-Parlamentet. 

Europæisk jul
 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen. 

Læs de andre afsnit i julekalenderen her: 
1. december: Karen Melchior vil have Danmark til at gå efter formandsposten i den nye EU-Kommission
2. december: Hos Marianne Vind skal julen være som den plejer
3. december: Hønge føler sig hjemme i Italien med sit sydlandske temperament.

Hvilken er din yndlingsstorby i Europa? 
Stockholm. Den er megasmuk og så hyggelig, selvom den er ret dyr. Jeg rejser rigtig meget med arbejdet, men Stockholm er faktisk der, jeg tager på ferie, når jeg har fri. Jeg følger meget med i det svenske, så det er næsten som at være hjemme.

Har du taget nogle juletraditioner til dig fra andre steder i Europa? 
Nej. Og nu snakkede vi lige om det svenske; deres julemad er ikke værd at efterligne. Det er sådan noget mærkeligt noget med fisk og pølser. Jeg sværger til den danske jul med medister, and, familie og eftermiddagskirke. Jeg elsker det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00