K: Weber er den slider, EU har brug for

DEBAT: Konservative får kritik for at støtte Weber som spitzenkandidat til EU-Kommissionen, men der er rigtig gode grunde til at pege på tyskeren, som vil holde sammen på EU og forhåbentlig støtte mindre lande som Danmark, skriver Pernille Weiss (K).

Af Pernille Weiss 
Kandidat til Europa-Parlamentet, Konservative

Med meget skarpe – og karikerende – beskrivelser har flere kommentatorer, som eksempelvis professor Malene Wind, kritiseret, at vi Konservative støtter Manfred Weber som ”spitzenkandidat” til posten som Junckers efterfølger til EU-kommissær.

Påstande om støtte til Orbán og Berlusconi
Han – og implicit vi – er blevet slået i hartkorn med typer som italienske Berlusconi og ungarske Orbán, som vi ’pleaser’ i stedet for at gøre det tilsyneladende politisk korrekte.

Weber er blevet gjort til den tyske, tunge og traditionelle konservative, og hans modkandidat, den tidligere finske statsminister Alexander Stubb, fremhæves som en karismatisk, lycraklædt værdikriger fra Norden, som det nærmest er en naturgiven pligt for os som danskere at stemme på.

Kommentatorer skaber politikerlede
Kommentatorernes logikker er bekymrende på flere niveauer. Overordnet set føder de ind til en usund idoldyrkelse af politikere, som vurderes på deres ydre, mere end de vejes på deres evne til at levere resultater.

Det er lige netop det, der nærer politikerleden hos befolkningen, fordi det reducerer det politiske arbejde til stand-up glimmer på de sociale medier.

Glimmer, som borgerne er trætte af at blive blændet af, fordi det overstråler arbejdet med virkelighedens udfordringer som klima, migration, handelskrige og så videre. Glimmer, som taler til følelserne, så vi glemmer fakta.

Derfor støtter vi Weber
Det bekymrer mig, og derfor vil jeg gerne opsummere de faktuelle argumenter, der ligger til grund for, at vi danske konservative i Europa-Parlamentets største partigruppe, EPP, har valgt at støtte Weber:

1) Weber – og Tyskland – er vores nabo, vi deler et længere grænseområde sammen med. Dette naboskab forpligter lige så meget som vores nordiske relationer. Hverken mere eller mindre, men i al fald også.

Vi vil ikke et Europa, som deler sig op i geografiske ’kvarterer’, men et Europa, hvor samarbejde på kryds og tværs er det kit, der styrker sammenhængskraften.

2) Weber er måske ikke så moderne i sit udtryk som den jævnaldrende supermand på de sociale medier, Stubb, men han har prioriteret sine kræfter til at holde sammen på den store EPP-gruppe gennem flere år.

Det har betydet, at til trods for de demokratiske udfordringer, der bestemt er med Orbán og hans folk, så har EPP kunnet levere politiske beslutninger og resultater, som tager fat i virkelighedens udfordringer.

Derfor lykkedes det blandt andet for Bendt Bendtsen at levere et nyt bygningsdirektiv, som målrettet og effektivt fjerner CO2 fra utætte, gamle bygninger og fremmer danske arbejdspladser, som leverer grønne løsninger til klimanødvendige renoveringer.

Kommissærkandidat støtter små lande
3) Weber har gennem flere år vist forståelse og respekt for små landes store problemer, og han leverede konkret støtte til Danmark, da vores realkreditsystem kom under pres for få år siden og truede danske boligejeres tryghed i deres boligfinansiering.

4) Weber hjalp også med at sikre, at dansk politi på trods af vores forbehold mod Europol – i al fald indtil videre – alligevel kan medvirke til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og varetage danskernes retsfølelse og sikkerhed.

5) Tyskland er en meget stor samarbejdspartner for danske virksomheder og hermed et fundament under danske arbejdspladser og danske eksportindtægter. I lyset af Brexit er det jo en kendsgerning, at dansk eksport til Storbritannien og det nære samarbejde i øvrigt, som Danmark har haft med briterne i EU, er under radikal forandring. Så vi har brug for nye, stabile alliancer.

Danmark har ikke været dygtig nok til at have en bred samarbejdskreds i EU. Med støtte til Weber melder vi os tydeligt ind på midtbanen af europæisk politik, fordi det markerer, at vi støtter kompetencer og konkrete resultater, der styrker Europa både indadtil og udadtil.

Samtidig varetager vi vitale danske interesser. Det vil altid veje tungest for os danske konservative - også selvom det måske ikke ser umiddelbart smart og moderne ud på de sociale medier.

Sej attitude redder ikke EU
Det sidste argument fortjener en afsluttende uddybning, da det rammer ind i en mere grundlæggende diskussion af, hvad politik egentligt er og handler om.

Stubb er blevet gjort til den store værdikriger, der kan ’sætte Orban på plads’.

Det første er rigtigt – og derfor har Stubb vigtig og positiv værdi i europæisk politik. Men at forestille sig, at man i politik ’sætter hinanden på plads’ med sej catwalk-attitude ud til publikum, er helt forkert. Og det er farligt.

Her har det også vejet tungt i vores beslutning, at førstnævnte har evnet at holde sammen på EPP og holde Orban fast i dialog om at føre sit land ind på den demokratiske vej igen.

Stubb har bakket dette op, men ikke derudover taget nogle initiativer i EPP eller EU i øvrigt for at ’tage fat i Orban’. Nu kører der heldigvis en artikel 7-proces, som de fleste i EPP bakker op om.

Weber er bedst for EU’s sammenhængskraft
Imens vil Weber med sine diplomatiske og tålmodige ’slider-evner’ holde og udvikle den dialog med Orban, der er bedst for Europas sammenhængskraft.

Orban og typer som ham skal ikke have held med at isolere sine borgere fra demokrati og frihed, fordi han provokeres højere op i træet af såkaldte værdikrigere.

Orban og typer som ham må ikke splitte EU med farlig enegang i en tid, hvor Europa mere end nogensinde skal stå sammen og klare os selv i en verden, hvor protektionistiske handelskrige mellem USA og Kina raser, våbenaftaler vakler, og hvor Rusland forsøger at ødelægge Europas styrke og stabilitet med digitale våben og fake news.

Disse udfordringer kræver en slidertype som Weber, og derfor stemmer vi på ham.

Forrige artikel Busvognmænd: Branchen lider under social dumping Busvognmænd: Branchen lider under social dumping Næste artikel EU i Danmark: Ny rapport fremhæver flere fordele ved frihandel EU i Danmark: Ny rapport fremhæver flere fordele ved frihandel