Klimaøkonom: Global aftale vigtigere end EU-kvoteslagsmål

INTERVIEW: Klimakommissær Connie Hedegaards kvoteredningsplan er ikke afgørende for hverken CO2-kvotemarkedet eller den globale klimakamp, vurderer tidligere medlem af Klimakommissionen. Det er derimod en globalt bindende aftale.
Cathrine Hagem vurderer, at EU-Kommissionens kvoteredningsplan kun vil have en begrænset effekt på CO2-kvoteprisen.
Cathrine Hagem vurderer, at EU-Kommissionens kvoteredningsplan kun vil have en begrænset effekt på CO2-kvoteprisen.Foto: Photo: Studio Vest
Michael Hjøllund

Selv uden et indgreb er kvotesystemet ikke helt dødt. Så længe der er et loft over kvoterne, betyder en lav pris jo ikke, at CO2-udslippet bliver større.

Cathrine Hagem
Senior Researcher, Statistics Norway
Fakta

EU's system for emissionshandel (ETS) har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener ikke, det er klogt at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet. I det nye år har Europa-Parlamentets industriudvalg stemt Kommissionens forslag ned, mens Miljøudvalget stemte for forslaget.

Europa-Parlamentet skal behandle Kommissionens forslag under plenarsamlingen 16. april.

EU's kvotemarked er ikke så tæt på sammenbrud, som mange grønne organisationer og politikere frygter. Det vurderer Cathrine Hagem, norsk klimaøkonom og medlem af VK-regeringens Klimakommission fra 2008 til 2010.

"Selv uden et indgreb er kvotesystemet ikke helt dødt. Så længe der er et loft over kvoterne, betyder en lav pris jo ikke, at CO2-udslippet bliver større," siger hun.

Tirsdag stemmer Europa-Parlamentet om EU-Kommissionens forslag, der lægger op til midlertidigt at udtage 900 millioner kvoter fra CO2-handlen. Det skal presse den meget lave kvotepris opad, lyder ræsonnementet. Cathrine Hagem tvivler dog på, at markedet uden videre vil rette ind.

Dokumentation

Uddra af Cathrine Hagems CV: 


Udannelse

1997: Dr.polit. i økonomi, Oslo Universitet
1989: Cand.oecon. (Master of Economic Theory and Econometrics), Oslo Universitet

Professionel erfaring
2007 - nu: Senior Researcher, Statistics Norway
2002 - 2007: Post Doctorate, Oslo Universitet, Department of Economics
1996 - 2002: Research Fellow ved CICERO (Center for International Climate and Environmental Research - Oslo).

Andre hverv
2010 - 2012 Medlem af svensk ekspertgruppe for miljøstudier.
2008 - 2010: Medlem af den danske VK-regerings Klimakommission.
2005 - 2007: Medlem af dansk arbejdsgruppe for energi- og CO2-skat.

Kilde: Statistics Norway
http://www.ssb.no/a/english/research/people/cah/cv_en.pdf


0:000:00