Kofod om hjemsendt IS-kriger: Har man tilsluttet sig Islamisk Stats dødsrige, er man ikke velkommen i Danmark

HJEMSENDT: Danmarks udenrigsminister understreger, at den hjemsendte Syrienskriger skal retsforfølges der, hvor forbrydelsen er begået. Samtidig opfordrer han til en respektfuld dialog med Tyrkiet.

Den IS-kriger, der er hjemsendt fra Tyrkiet, er ikke velkommen i Danmark.

Sådan lyder den klokkeklare melding fra udenrigsminister Jeppe Kofod efter EU’s udenrigsministermøde i Bruxelles.

”Vores linje er fuldstændig klar. Er man rejst til Syrien, og har man tilsluttet sig Islamisk Stats dødsrige, er man ikke velkommen i Danmark. Selvfølgelig ikke,” siger Jeppe Kofod og tilføjer:

”Vi ønsker ikke, at de mennesker skal udgøre en fare for Danmark og danskerne.”

Vigtigt med dialog og respekt
Ifølge udenrigsministeren skal krigerne retsforfølges dér, hvor forbrydelsen er begået.

Samtidig understreger Jeppe Kofod, at det er vigtigt at holde fast i dialogen med Tyrkiet, også når det kommer til hjemsendte Syrienkrigere.

”Helt generelt i forhold til Tyrkiet, er det rigtigt vigtigt at have en meget stærk dialog, og at samarbejdet foregår med respekt for hinanden,” siger han og fortsætter:

”Det vi ser her, det er ikke konstruktivt. Derfor vil jeg selvfølgelig opfordre tyrkerne til at have en konstruktiv og løsningorienteret dialog.”

EU har de seneste par uger rejst stærk kritik af Tyrkiet - både i forhold til landets offensiv i Syrien og gasboringer på Cyperns territorium.  

Men Jeppe Kofod vil ikke ”spekulere” i, hvorvidt der er en sammenhæng mellem EU’s kritik af Tyrkiet og de nu hjemsendte IS-krigere til både Danmark og Tyskland. Han bruger i stedet spørgsmålet til at rose EU’s fællesskab.

For yderligere spørgsmål vedrørende den hjemsendte IS-kriger, henviser udenrigsministeren til Justitsministeriet. 

”Det, jeg er glad for, er, at vi har en fælles stærk politik i EU. Det fik vi bekræftet på sidste rådsmøde i oktober, hvor vi vedtog nogle ret vidtgående rådskonklusioner i forhold til Tyrkiet,” siger Jeppe Kofod.

Forrige artikel Nyt dansk-europæisk samarbejde skal give over en milliard kroner til danske virksomheder Nyt dansk-europæisk samarbejde skal give over en milliard kroner til danske virksomheder Næste artikel EU's udenrigsministre tager afgørende skridt i retning af Tyrkiet-sanktioner EU's udenrigsministre tager afgørende skridt i retning af Tyrkiet-sanktioner
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.