Kommissionen vil skrue bissen på over for EU's problembørn

RETSSTAT: Der er brug for bedre lovgivning, så EU nemmere kan straffe lande som Polen og Ungarn, der konsekvent udfordrer basale demokratiske principper, lyder det fra EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans, fortalte onsdag, at Kommissionen har åbnet en ny traktatbrudssag mod den polske regering. 
EU-Kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans, fortalte onsdag, at Kommissionen har åbnet en ny traktatbrudssag mod den polske regering. Foto: EMMANUEL DUNAND Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

BRUXELLES: EU skal have flere og mere effektive våben i kampen mod de medlemslande, der underminerer gængse retsstatsprincipper.  

Derfor har EU-Kommissionen sat gang i en omfattende debat, der i juni 2019 skal munde ud i en række anbefalinger til, hvordan EU kan stoppe angrebet på de uafhængige retssystemer, som hærger i blandt andet Polen, Ungarn og Rumænien. 

De gode råd skal komme fra EU’s medlemslande, Europa-Parlamentet og de europæiske civilsamfundsorganisationer. 

Dokumentation

Kommissionen har opstillet tre søjler, der kan være med til at fremme en mere effektiv håndhævelse af retsstatsprincippet i EU:

Øget kendskab: Der er ikke altid tilstrækkeligt kendskab til standarder og retspraksis for retsstatsprincippet på nationalt plan. For at afhjælpe dette bør der gøres en større indsats for at fremme kendskabet til standarder og retspraksis for retsstatsprincippet på nationalt plan. 

Tidlig forebyggelse: Det primære ansvar for at sikre overholdelse af retsstatsprincippet på nationalt plan ligger hos medlemsstaterne, men EU kan yde vigtig støtte til at opbygge robuste centrale systemer og institutioner.

Skræddersyet reaktion: En revision af den eksisterende ramme for styrkelse af retsstatsprincippet kan undersøges nærmere, herunder tidlig underretning af og støtte fra Europa-Parlamentet og Rådet samt klare tidsfrister for varigheden af dialoger.

Kilde: EU-Kommissionen 


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00