Kommissær med ansvar for EU's Afrika-plan kommer til Danmark

BESØG: EU-kommissær Jutta Urpilainen vil trække på danskernes erfaring med udviklingspolitik. Derfor har hun valgt Danmark som destinationen for sit allerførste besøg i et medlemsland.

Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Danmark er værd at kigge på, når det gælder udviklingspolitik.

Sådan lyder konklusionen i hvert fald fra den finske EU-kommissær Jutta Urpilainen, der kommer på besøg 3. februar.

Som EU's kommissær for internationale partnerskaber har hun har blandt andet ansvaret for Unionens kommende Afrika-strategi. Og det er netop den, som er en af årsagerne til, at hun kigger forbi København, der ovenikøbet bliver hendes allerførste officielle besøg i et medlemsland.

Under sit besøg skal hun blandt andet mødes med udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

"Hun besøger Danmark som det første land, og det er simpelthen for at starte diskussionen om den her Afrika-strategi. Der er hun optaget af, at vi danskere har en masse gode bud," siger Rasmus Prehn til Altinget og tilføjer:

"Det er helt klart en anerkendelse af vores stærke indsats på det område. Vi har virkelig prioriteret, at vi gerne vil udviklingspolitik, vi gerne vil international solidaritetspolitik og vi gerne vil en ny strategi for Afrika."

Besøg med fokus på uddannelse
Besøget til Danmark blev endelig bekræftet, da Jutta Urpilainen mødtes med Rasmus Prehn i Bruxelles fredag. Idet besøget først netop er faldet på plads, er der intet klarlagt program for kommissærens visit endnu.

Men udviklingsministeren oplyser til Altinget, at man blandt andet vil forsøge at sætte et møde op mellem EU-kommissæren og statsminister Mette Frederiksen (S).

"Og så har Jutta Urpilainen selv udtrykt et ønske om, at besøget får meget fokus på uddannelse. Hun vil gerne trække på de erfaringer, de har i Udenrigsministeriet med at lave udvikling på uddannelsesområdet," siger Rasmus Prehn.

Det er ikke første gang, Danmark får besøg af en kommissær fra Ursula von der Leyens nye Kommission. I december var det beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit, der lagde vejen forbi København. Også han havde valgt Danmark som sit allerførste medlemslandsbesøg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)