Kopenhagen Fur: Fantasien rækker ikke til et minkforbud

SKADEVOLDER: Kopenhagen Fur er helt overbevist om, at mink ikke ender på en forbudsliste i EU, og afviser, at minkfarme i dag er et problem for den danske natur. Danmarks Naturfredningsforening er tilbøjelig til at give dem ret.

Der er omkring 1.500 minkfarme i Danmark i dag.<br>
Der er omkring 1.500 minkfarme i Danmark i dag.
Foto: /ritzau/Per Folkver
Sine Riis Lund

Vi har dem jo ikke rendende rundt frit ude på landet. De er i lukkede, indhegnede produktionsanlæg, hvor man har fuldstændig styr på det. Så vi taler om et problem, som er ganske, ganske beskedent, grænsende til det ikke-eksisterende.

Sander Jacobsen
Direktør for dyrevelfærd og public affairs, Kopenhagen Fur

Minken er naturens svar på terminator og udgør faktisk i dag et gigantisk problem for den vilde fauna. Man bruger enorme ressourcer på at holde minkbestanden nede.

Bo Håkansson
Seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
Fakta
Dansk milliardindustri
  • Der er omkring 1.500 minkfarme i Danmark i dag, og de danske pelsdyravlere producerer omkring 14 millioner minkskind årligt.
  • Pels er dansk landbrugs tredjestørste animalske eksportartikel.
  • Danmark er verdens største producent af kvalitetsminkskind, og Kopenhagen Fur er verdens største auktionshus for pels.
  • Kopenhagen Fur sælger pels for over syv milliarder kroner om året.
  • Omkring 98 procent af de pelsskind, der sælges på Kopenhagen Furs auktioner, går til eksport.
  • I Danmark er 6.000 mennesker direkte beskæftiget med pelsdyravl, og dertil kommer afledte jobeffekter.
  • Prisen på danske minkskind er prissat 20 til 30 procent over udenlandske minkskind på grund af dets kvalitet.
 

Kilde: Landbrug & Fødevarer og Kopenhagen Fur

Efter pres fra Portugal er en videnskabelig komité i gang med at vurdere, om minken skal på en liste over invasive arter, der skal udryddes i EU.

Det tager Kopenhagen Fur, der sælger pels for over syv milliarder kroner om året, dog med ophøjet sindsro.

“Vi arbejder selvfølgelig for, at mink ikke skal på den liste, men vi er også overbevist om, at det vil falde sådan ud, når processen er tilendebragt,” siger Sander Jacobsen, direktør for dyrevelfærd og public affairs.

Dokumentation

Sådan fungerer EU's sortliste
EU-Kommissionen skaber på basis af ekspertviden en liste over invasive dyr og planter, der skal bekæmpes på EU-plan. For disse arter gælder det, at de "ikke med overlæg må bringes ind på EU's territorium, ligesom de heller ikke må holdes, avles eller transporteres til, fra eller rundt i unionen, markedsføres, dyrkes eller slippes ud i naturen”.

Den nye forordning skaber også basis for et overvågningssystem, der skal registrere nye problemvoldende dyr og planter på europæisk jord, så der kan sættes ind over for dem.

Reglerne giver mulighed for at undtage arter, der er af særlig økonomisk interesse. Hvis en sådan art er endt på listen, er det muligt at søge dispensation til kommerciel virksomhed, hvis arten dyrkes eller avles under forsvarlige forhold. Det er den enkelte producent, der skal ansøge om en sådan dispensation.

EU-Kommissionen anslår, at der findes 12.000 invasive arter i EU, hvoraf cirka 15 procent volder særlig skade og koster EU-landene mindst 90 milliarder kroner årligt.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00