Debat

LA: Frihandel skaber rigdom for os alle

DEBAT: Handel på tværs af landegrænser, som blandt andet TTIP og CETA muliggør, er med til at skabe den vækst og udvikling, som kan sikre vores velfærd i fremtiden, skriver Christina Egelund (LA).

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Egelund
EU-ordfører, Liberal Alliance

Danmark står i en situation af historiske dimensioner, hvor den økonomiske vækst er fuldstændig forduftet. I 2015 var vi faktisk fattigere, end vi var, da krisen ramte i 2008.

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører

Det holdt hårdt med at få underskrevet den frihandelsaftale mellem EU og Canada, der går under forkortelsen CETA. I første omgang blokerede den belgiske delstat Vallonien nemlig for aftalen, og først da der blev lavet en tillægserklæring, var vallonerne tilfredse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Underskrivelsen af CETA foregik til lyden af buldrende trommer fra et par hundrede demonstranter, der havde taget opstilling foran Det Europæiske Råds bygning. Den støjende "baggrundsmusik" er et glimrende eksempel på den indædte modstand, der er mod CETA, og også i Danmark er der kritiske røster. Jeg må ærlig talt sige, at modstanden ærgrer mig.

CETA øger dansk eksport
For en lille åben økonomi som den danske er frihandelsaftaler med andre lande helt essentielle og ofte meget givtige. I tilfældet med CETA kan aftalen ifølge Dansk Industri øge den danske eksport til Canada med 30 procent – bare for at tage et aktuelt eksempel.

Det skaber både økonomisk vækst og danske arbejdspladser, og det er netop nogle af de ting, vi har allermest brug for lige nu.

Danmark står i en situation af historiske dimensioner, hvor den økonomiske vækst er fuldstændig forduftet. I 2015 var vi faktisk fattigere, end vi var, da krisen ramte i 2008.

Det er foruroligende, for fundamentet under den gode levestandard, vi har herhjemme, er støbt af en solid samfundsøkonomi. Manglende vækst over længere tid underminerer den rigdom, vi alle sammen nyder godt af.

Handel gør os alle rigere
”Men hvordan skal frihandel gøre os rigere?” tænker du måske. Svaret er, at man allerede for 200 år siden gik bort fra tanken om, at international handel er et globalt nulsumsspil, hvor den enes gevinst nødvendigvis må være den andens tab.

Man har set, hvordan lande specialiserer sig inden for bestemte områder, når de handler med hinanden, og det gør landene rigere hver især. Når der handles, bliver alle rigere.

Af samme årsag er handelsrelateret bistand i øvrigt den klart mest fordelagtige form for bistand til udviklingslande, men det er en lidt anden diskussion.

Eksport sikrer velfærden
Arbejdet for at nedbryde de barrierer, der hæmmer vores samhandel med andre lande, er utrolig vigtigt. Handel, investeringer og udveksling af idéer på tværs af landegrænser er med til at skabe vækst og udvikling, og én af grundene til, at vi er så velstående i Danmark, er, at vi sælger varer til udlandet for over 100.000 kroner per dansker hvert år.

Det er den eksport, der skal sikre, at der også er råd til velfærd for de kommende generationer, når nu de triste tal for vækst ikke indgyder meget håb.

Protektionisme, kvoter og told er skadeligt for både vækst og velstand. Heldigvis er det nu lykkedes at lave en aftale med Canada. Forhåbentlig kan det også lade sig gøre at få aftalen mellem EU og USA, kaldet TTIP, på plads samt den aftale med Japan, som er på tegnebrættet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00