Labours støtte til ny britisk folkeafstemning øger chancerne for en Brexit-aftale

NYHEDSANALYSE: Det britiske oppositionsparti, Labour, åbner nu officielt døren for en ny folkeafstemning om briternes exit fra Unionen. Men der er ikke meget, der tyder på, at det kommer til at ske.

Foto: Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De remainers, der lod champagnepropperne springe, da Labour-leder Jeremy Corbyn mandag aften informerede sin parlamentsgruppe om, at partiet nu støtter en ny Brexit-folkeafstemning, hvis ikke de kan få flertal for en alternativ Brexit-aftale, står nok over for en skuffelse.

Chancen for, at det er noget, oppositionspartiet kan komme igennem med, er meget lille.

Ser man helt koldt og kynisk på tallene, er det ret usandsynligt, at mere end et par håndfulde Konservative vil desertere fra deres leder og premierminister for at støtte en ny afstemning – uanset hvad de måtte have af personlige sympatier for idéen om at blive i EU-klubben eller for at give folket en ny chance for at give deres mening til kende.

Det er langtfra nok til at få sådan et forslag til at flyve og sandsynligvis ikke engang nok til at opveje de mange Labour-medlemmer, som vil kigge på deres egne valgkredse, som stemte overvældende for leave, og overveje, hvad det betyder for deres chance for at blive genvalgt, hvis de går med på den galej.

Altså too little, too late, som de siger derovre på den anden side af kanalen.

Politisk bondefangeri 
Samtidig tårner spørgsmålene sig op omkring, hvad det egentlig er for en afstemning, som Labour i så fald ønsker sig.

Indtil videre har det været svært at få noget konkret ud af Corbyn. Hans utrættelige EU-ordfører, Keir Starmer, har ifølge Financial Times forklaret, at det indebærer et valg mellem en aftale, som har et flertal i Underhuset – det kunne for eksempel være den skilsmisseaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet med EU – og så remain. Men om det er der, den ender, vides ikke.

Og eftersom utilfredsheden med Mays aftale er så stor, er der nok også mange, der vil spørge, om det ikke er bondefangeri ikke at give befolkningen chancen for at sige nej til begge de to muligheder.

De nye toner fra Labour-lederen, der ellers har været meget forbeholden over for en anden afstemning, skal nok mest af alt ses som en måde for Corbyn at holde sammen på sit parti, efter at ni parlamentsmedlemmer i sidste uge trak stikket i protest mod ledelsen i partiet, herunder dens Brexit-linje.

De otte af dem dannede The Independent Group i Underhuset, som også tre konservative desertører nu har sluttet sig til, men som endnu ikke har besluttet, om den vil være et parti, og hvad dens platform i så fald skulle være. Alligevel giver en meningsmåling fra Yougov den nye gruppe 18 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Til sammenligning ville Labour få 23 procent.

Corbyns moralske sejr 
I sidste ende kan idéen om en ny folkeafstemning ende med at være en hjælp til Theresa May i forsøget på at få sin Brexit-aftale over stregen ved den såkaldte meningsfulde afstemning, der er planlagt til 12. marts.

Det kan være med til at bidrage til det krydspres, som nogle af de hårde brexiteers i Mays bagland, der hidtil hårdnakket har sagt nej til skilsmisseaftalen, kan komme i, når de bliver mødt af de mulige alternativer, hvis Mays aftale ryger i vasken.

Lækkede historier om en mulig forlængelse af Brexit-forhandlingerne med ni eller helt op til 21 måneder, hvis der ikke er nogen aftale, er allerede noget, der kan være med til at sætte en skræk i livet på nogen. Det samme kan truslen om, at May helt kunne trække briternes udmeldelse, hvis vi står over for at køre ud over klippeafgrunden på Brexit-dag 29. marts.

Til gengæld kan Corbyn høste den moralske ære af at have været ham, der – i det mindste på papiret – ønskede at lægge den nok mest kontroversielle politiske beslutning i en generation ud til befolkningen igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeremy Corbyn

Leder, Labour Party, medlem af Underhuset
University of North London

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00