Løkke: EU må vise mere rummelighed

TOPMØDE: Briternes nej til EU er ikke en enlig svale. Den folkelige skepsis i hele Europa må tages dybt alvorligt, og EU må vise mere rummelighed, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før et møde med sine EU-kolleger.

Foto: Scanpix / Mathias Løvgreen Bojesen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er knas i kommunikationen mellem EU og dets borgere, og det skal tages dybt alvorligt. Det er beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på vej ind til det topmøde i Bruxelles, der skal tage bestik af konsekvenserne af det britiske nej til fortsat EU-medlemskab, som 52 procent af vælgerne leverede i torsdags.

Statsministeren peger på, at der inden for det seneste halve år har været tabte EU-afstemninger i Storbritannien, Holland og Danmark, og at utilfredsheden i befolkningen dermed ikke må ses som noget ”specielt britisk”:

”Hvis brikkerne havde stået på en måde, hvor der skulle have været en afstemning selv i nogle af EU-kernelandene, kunne man have set det resultat. Derfor skal man tage den her situation meget alvorligt. Og i stedet for at starte et eller andet blame game eller ignorere den folkelige ængstelse i sådan en Bruxelles-boble, skal man tage det ind og skabe et Europa, som er stor på de store ting og små på de små,” lyder beskeden fra statsministeren.

Stof til eftertanke
Løkke kalder EU et ”fantastisk projekt”, som har ”skabt historisk velstand” i Europa.

”Alle de resultater, vi har skabt, er vi jo stolte af. Men vi har den udfordring, at vi har alle de resultater, og vi har en befolkning, der vender ryggen til projektet. Det er man da nødt til at tænke dybt over,” siger statsministeren og fortsætter:

”Der kan løsningen ikke være, at vi buldrer frem over terrænet og sætter tempoet op eller siger ”go to hell” til englænderne, og nu skal vi nok vise jer, hvordan man laver et føderalt Europa,” siger han.

I stedet må EU-landene være mere forstående over for hinandens forskelligheder, lyder opskriften fra statsministeren.

”Lektien bør være, at vi udviser en større grad af fleksibilitet og rummelighed over for hinanden. Hvis et land har et problem, som er stort for dem, men måske lidt mindre for fællesskabet, så bør man få det løst. Et eksempel på det kan jo være det danske ønske om at få en Europol-partnerskabsaftale,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00