Løkke om Ukraine: Et EU-medlemskab er ikke på dagsordenen

TOPMØDE: Selvom Ukraine gerne vil være med i EU-klubben, er det ikke en god idé at give landet medlemskab på nuværende tidspunkt, hvor EU kæmper med sine egne problemer, lyder det fra statsministeren forud for dagens topmøde med de østlige partnerskabslande.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er fredag i Bruxelles for at deltage i et topmøde i Det Østlige Partnerskab.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er fredag i Bruxelles for at deltage i et topmøde i Det Østlige Partnerskab.Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Et EU-medlemskab til Ukraine er ikke rundt om hjørnet.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for dagens topmøde i Bruxelles, hvor EU’s stats- og regeringschefer mødes med Ukraine, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Hviderusland og Moldova for at diskutere det fremadrettede samarbejde i Det Østlige Partnerskab.

Her forventes især Ukraine at bruge topmødet til at tale landets sag, når det kommer til at blive medlem af EU. Men det er EU ikke klar til, mener den danske statsminister.

”Vi har et stærkt engagement og forstår deres europæiske aspirationer. Men medlemskab er ikke rundt om hjørnet, og det er der mange forklaringer på. En af dem er, at EU selv er udfordret,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

I det hele taget abonnerer jeg ikke på det synspunkt, at EU, som i øjeblikket er udfordret af Brexit og har brug for at finde ind i sig selv, har brug for at have nogen stor udvidelsesdagsorden kørende.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

”Vi har meget hjemmearbejde, der skal gøres – også oven på Brexit. Så dagsordenen er slet ikke udvidelse i øjeblikket.”

Prioriteret samarbejde
Formålet med Det Østlige Partnerskab, der blev etableret i 2009, er at styrke den politiske forbindelse og økonomiske integration mellem EU og de seks lande, der tidligere var medlem af Sovjetunionen.

Partnerskabet mødes hvert andet år, hvor sidste gang var i Riga i 2015.

Her vedtog man fire prioriterede områder, som skulle styrke samarbejdet mellem parterne. Det gælder blandt andet økonomisk udvikling, bedre markedsmuligheder og styrkelsen af regeringsførelsen i de østeuropæiske lande.

Derudover prioriterede man også, at der skulle skabes stærkere sammenkoblinger på transport- og energiområdet, ligesom man ønskede at øge mobiliteten mellem landene eksempelvis gennem udveksling af studerende.

Forskelligt forhold til EU
De prioriteringer skal nu evalueres på dagens topmøde, hvor flere af de østeuropæiske lande, ifølge højtstående EU-kilder, forventes at spørge ind til, hvad idéen med partnerskabet er for dem.

Det bunder i, at østlandene har et forskelligt forhold til EU. Hvor Ukraine, Georgien og Moldova har rykket sig tættere på EU, har Armenien og Hviderusland nærmere blikket rettet mod Rusland, mens Aserbajdsjan fokuserer på Tyrkiet.

Selvom flere af landene gerne ser, at topmødet vil rykke dem tættere på et medlemskab af EU, så er EU ikke meget for at give for store forhåbninger.

Fra dansk side ser man hellere, at EU fokuserer på at udbygge det nuværende samarbejde, hvor Danmark eksempelvis står i spidsen for EU’s indsats mod korruption i Ukraine.

”I det hele taget abonnerer jeg ikke på det synspunkt, at EU, som i øjeblikket er udfordret af Brexit og har brug for at finde ind i sig selv, har brug for at have nogen stor udvidelsesdagsorden kørende. Jeg tror, det er langt bedre at koncentrere sig om at udvikle et tæt og gensidigt samarbejde, og det arbejder vi målrettet på,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Under topmødet har den danske statsminister også et møde med Ukraines præsident.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00