Løkke: Vi er blevet overhalet af virkeligheden

FLYGTNINGEKRISE: I løbet af det seneste døgn er omkring 400 mennesker på flugt kommet til Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil diskutere situationen med de andre partiledere og den svenske regering. Den bedste løsning er en europæisk løsning, siger han.

Søndag gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilsagn til, at Danmark ville modtage 100 flygtninge fra Tyskland, som i den seneste tid har modtaget tusindvis af mennesker på flugt.

Siden statsministerens samtale med forbundskansler Angela Merkel er Lars Løkke dog med egne ord blevet overhalet af virkeligheden. Derfor bortfalder hans løfte til den tyske regering.

”I weekenden er situationen eskaleret yderligere. Presset på Europas grænser er vokset. Det er komplekst, og der er ikke nogen nemme løsninger,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Omkring 400 flygtninge er det seneste døgn ankommet til Danmark, primært Rødby. Det er et billede på en alvorlig situation, siger Lars Løkke Rasmussen.

”Det nye ved situationen er ikke, at der står 400 ved den danske grænse. Det nye er, at det europæiske asylsystem er under sammenbrud. Det er jeg og alle andre nødt til at tage alvorligt,” lyder det fra statsministeren på et pressemøde mandag.

En del af flygtningene har ansøgt om asyl i Danmark, men der er også en gruppe, som ønsker at drage videre mod især Sverige.

Fælles løsning
Det agter den danske regering ikke at lade dem, uden først at have lavet en politisk aftale med den svenske regering. Lars Løkke Rasmussen peger nemlig på en sådan mangel på kontrol som en af grundene til, at det europæiske asylsystem i hans optik er brudt sammen flere steder.

Selvom Danmark står uden for EU's asylpolitik, vil Lars Løkke Rasmussen skubbe på for, at der bliver lavet en fælles europæisk løsning på situationen. Den bedste løsning er nemlig en europæisk løsning, siger statsministeren.

”Vi er ikke en del af det EU's asyl- og udlændingepolitik, men vi er en del af Europa. Derfor skal vi handle med omtanke på en måde, hvor vi kan se os selv i øjnene og leve op til de humanitære standarder, som vi har i Danmark. Men også med afsæt i realisme,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Mødes med formandskolleger
På den hjemlige bane har statsministeren indkaldt formændene fra Folketingets øvrige partier til et møde. Her vil han give en aktuel status og lægge op til drøftelser om Danmarks handlemuligheder.

På mødet må Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, forventes at gentage sit ønske om, at Danmark indfører grænsekontrol.

Lars Løkke Rasmussen siger dog, at det efter alt at dømme vil betyde flere asylansøgere, i hvert fald på kort sigt. Systematisk grænsekontrol vil nemlig tvinge de ankomne til at lade sig registrere og søge om asyl, hvis de vil ind i landet.

Schengen-reglerne giver mulighed for i særlige situationer at indføre grænsekontrol, men ændrer ikke på reglerne om asyl.

Mødet med partilederne finder sted mandag klokken 17:30. Efterfølgende ventes statsministeren at holde endnu et pressemøde.

Forrige artikel Löfven: Flere EU-lande må tage ansvar Löfven: Flere EU-lande må tage ansvar Næste artikel EU symptombehandler i flygtningekrisen EU symptombehandler i flygtningekrisen