Løkke vil tage opgør med menneskerettighedsdomstolen

FORMANDSKAB: Statsministeren vil udnytte det kommende formandskab for Europarådet til at sikre en strammere fortolkning af Menneskerettighedskonventionen. 

Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
Daniel Bue Lauritzen

Der skal tages et nyt opgør med menneskerettighedskonventionen, når Danmark 15. november overtager formandskabet for Europarådets Ministerkomité.

Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag fast efter at have holdt møde med Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

"Man har med afsæt i konventionen og i særlig grad beskyttelsen af familie- og privatlivet udviklet en domspraksis, der har ført til nogle situationer, som jeg har svært ved at forstå," sagde Lars Løkke Ramussen.

"Det stemmer ikke overens med befolkningens forståelse af menneskerettighederne, når hardcore kriminelle ikke kan udvises. Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår det og ikke kan forklare det," sagde han videre.  

I mål med Brighton-erklæringen
Konkret vil Danmark arbejde for at få fuld tilslutning til den såkaldte Brighton-erklæring, der blev nedskrevet, da England havde formandskabet i 2012.

Den havde til formål at sikre et større samarbejde mellem menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg og de enkelte domstole i landene. 

Ud over at sikre fuld tilslutning fra alle 47 lande i Europarådet håber Lars Løkke Rasmussen, at formandskabet kan resultere i en ny København-erklæring:

"Målsætningen er, at vi i foråret kan holde et møde på ministerniveau, hvor vi håber at vedtage en københavnerdeklaration, som følger op på deklarationen fra Brighton," sagde han uden at komme ind på, hvad der skal stå i en ny erklæring. 

Både ude- og hjemmearbejde
Regeringen har tidligere kritiseret menneskerettighedskonventionen for at stå i vejen for udvisning af kriminelle udlændinge. Men ifølge en analyse fra Institut for Menneskerettigheder er de danske domstole ofte mildere i deres domfældelser end domstolen i Strasbourg. 

Og derfor er der både brug for løsninger hjemme og ude, mener statsministeren:

"Det er et stykke hjemmearbejde, der består i at få afdækket, om der er et dansk fortolkningsrum, hvor vi kan stramme yderligere op," sagde statsministeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00