Løkkegaard: DF fortsætter Europa-slingrekurs

DEBAT: Dansk Folkepartis holdningsskifte til Brexit er udtryk for den slingrekurs, som partiet længe har praktiseret i Europa-politikken, skriver Morten Løkkegaard (V).

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Brexit har genskabt alvoren i danskernes holdning til det europæiske samarbejde. Meningsmålingerne efter Brexit har entydigt vist en stigende tilslutning til fortsat dansk EU-medlemskab.

Flirten med Exit er og forbliver en flirt for danskerne. Vi er blandt Europas mest vidende og bedst uddannede – og ved derfor, at vi som en lille nation er dybt afhængig af samarbejde. Modsat briterne, der aldrig rigtig har accepteret UK i EU, der var Europas styrende magt gennem flere hundrede år – og i øvrigt vandt Krigen.

Dansk Folkepartis slingrekurs
Så meget desto mere bemærkelsesværdigt er det at iagttage Dansk Folkepartis slingrekurs, når det handler om Brexit. Senest ved DF-leder Thulesen Dahls reaktion, da premierminister Theresa May udløste skilsmissen med EU i sidste uge: Thulesen Dahl jublede og kaldte skilsmissen "en demokratisk festdag."

At Brexit er resultatet af en demokratisk proces, kræver det jo ikke en universitetsgrad at konstatere. Så at benytte en begivenhed, tynget af historisk alvor, til at juble over demokratiet er i bedste fald en gratis omgang. For er der nogen, som i ramme alvor havde forestillet sig, at det britiske demokrati ikke virkede? I værste fald er det udtryk for den slingrekurs, som Dansk Folkeparti længe har praktiseret i Europa-politikken.

For hvordan var det lige med DF's holdning til Brexit? Jo, partiet – med spydspids Morten Messerschmidt i front – håbede på "Remain". Altså lige indtil den dag, hvor det umulige skete: at briterne stemte "Leave". Så fik piben pludselig en anden lyd.

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) oplevede ny storhed og talte om, at "vi skal glæde os over det britiske nej," bakket op af andre ledende DF'ere. Thulesen Dahl vælger så nu den komfortable mellemstation, nemlig at hylde demokratiet, da tragedien fuldbyrdes med den uundgåelige skilsmisse-begæring.

Samme manøvre som Europol-sag
En stor del af DF's vælgere – og medlemmer, herunder også dele af ledelsen – glæder sig formentlig over Brexit. Og har nok haft svært ved at se visdommen i Remain-kursen, som en overgang syntes den mest vælger-venlige. Nu er der så igen – kan man hævde – skabt balance mellem parti og vælgerhav. Eneste risiko skulle så være, at vælgerne husker, hvad der tidligere er meldt ud. 

Her kunne man argumentere for, at der faktisk er en reel risiko. Da man lavede samme manøvre i Europol-sagen, stillede man sig pludselig tilfreds med en forpjusket Norge+ aftale. Det på trods af at man før og efter 3. december-afstemningen garanterede vælgerne en fuldblods Europol-aftale uden tab af indflydelse og med direkte adgang til databasen. Ja, det udløste tæsk af de mange, for hvem DF-garantien var udslagsgivende for deres stemme – herunder en del Venstre-vælgere. Nogen vil formentlig hævde, at holdningsskiftet til Brexit er nemmere at kapere, og at risikoen ved at køre dobbeltløb derfor denne gang er mindre.

Brexits konsekvenser 
I Venstre er vi også glade for demokrati, og synes – som alle andre – at den britiske afstemning skal respekteres. Men vi jubler ikke over resultatet. Tværtimod finder vi det noget mere passende at stå ved vores holdning, nemlig at Brexit er en beslutning, som vil få alvorlige konsekvenser for både briterne, EU – og Danmark. Danske interesser er på spil: 40 procent af danske fisk fanges i britisk farvand. Landbruget vurderer selv, at 10 ud af 13 milliarder eksport-kroner er i fare. Det samme gælder 4.000 arbejdspladser alene i fødevareerhvervet. Dansk Erhverv har beregnet, at i alt 53.000 danske arbejdspladser er på spil – de fleste knyttet til de 2.400 danske virksomheder, som eksporterer til Storbritannien.

Tiden er med andre ord ikke til populisme og hurtige vælgergevinster ved at skifte holdning på basis af meningsmålinger og folkestemninger. Tiden er til at tage ansvar og stå ved sine grundholdninger. Forude venter benhårde forhandlinger, og danske topdiplomater kan fortælle, at briterne– hyggelige som de er over en øl på pubben – er blandt feltets hårdeste hunde, når det gælder interessevaretagelse.

Det grænser derfor til uansvarligt, hvis man – som nogen i DF – plæderer for at belønne briterne for Brexit. Det handler selvfølgelig heller ikke om at straffe nogen, men om at være realistisk og ansvarlig. Der bliver ikke udstedt et eneste fripas i de næste to års forhandlinger. Derfor bør vi alle være glade for, at det er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og ikke DF-leder Thulesen-Dahl, der står i spidsen for at sikre danske interesser.

Forrige artikel Jens-Peter Bonde: Vis tillid til borgerne Jens-Peter Bonde: Vis tillid til borgerne Næste artikel Per Stig Møller: EU alene hjemme Per Stig Møller: EU alene hjemme
 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Brexit er frihed

  "Vi er blandt Europa mest vidende og bedst uddannede". Netop: Så vi stemte nej til Maastricht-traktaten i 1992, til euroen i 2000 og til afskaffelse af retsforbeholdet i 2015.

  At EU-begejstrede kan glæde sig over bedre opinionstal efter Brexit kan forklares ved den mediehetz, der er ført mod Brexit i månederne før og efter folkeafstemningen. Brexit blev fremstillet som den rene ruin, og vælgerne, der stemte nej, som uvidende pøbel og sociale tabere. At UK klarer sig glimrende økonomisk efter Brexit og langt bedre end den stagnerende og massearbejdsløshedsplagede eurozone, forties.

  Det er rigtigt, at vi som en lille nation er afhængig er samarbejde, tilmed er vi en udpræget handelsnation. Lyt derfor til, hvad briterne siger: "The more interdependent, you are, the more you need independence". D.v.s, at vi skal erstatte EU-medlemskabet med en frihandelsaftale som EFTA-landenes og genindtræde i EFTA, der har et hav af frihandelsaftaler med en mængde lande over hele kloden. Se på, hvor succesfulde Norge og Schweiz er! De valgte at forblive frie og suveræne nationer, det samme valg, som UK nu har truffet.

 • Anmeld

  kaj møldrup christensen · Fhv. borgmester

  En flok slingre-fise

  Dansk Folkepartis repræsentanter optræder mest som en flok SLINGRE-FISE forhold til EU. Ligesom i så mange andre vigtige forhold.

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager, ing. emeritus

  Kære Morten Lykkegaard...hør lige her! Mit forsøg to på at komme igennem.

  Den politiske Europa- og USA situation VAR, inden Brexit og Donald John Trump -det må du da vide , du er jo ikke dum - på en katastrofe deroute, som ville koste verdenssamfundet 'livet'.
  EU 's 45.000 ansatte til høje regelmæssigt stigende afsindige, vilde lønninger og diæter er en skamplet. Du er èn af dem, og kæmper indædt for DIN sag: Taburetten som MEP.
  Brexit blev besluttet af de engelske vælgere. Respekt for det` blev udvist af DF.
  De mange DF vælgere, som jeg kender , er FOR at blive i EU, men forlanger en syngende lussing til EU, bl.a. til dig som DK repræsentant, men også du forekommer DØV!
  Jeg foreslår, at du lægger DF på hylden, og koncentrerer dig om at ruske op i EU. Du ved hvor der fejles. Du har været meget sammen med Morten Messerschmidt, og han er som dig, ikke DUM, og har gang på gang forklaret dig om EU.
  EU, med sin skjulte føderale dagsorden, er lige så lammet som FN`s Sikkerhedsråd (der har en enste opgave, at skabe fred og ro i lande hvor parter strides), og EUROPOL aftalen sagde jeg NEJ til, for at bibeholde min ret i Grundlovens §20. Værsgo'! Den afstemning var noget roderi fra bl.a. din side. En posefuld snavs! Selvfølgelig skal vi have et EF, der kan f.eks. behandle Ruslands rørledning gennem Østersøen. Samarbejde.
  Brug din tid, og marker' dig i Parlamentet, som Trump markerede sig, i sine samtaler med gadens parlament, og med deres retorik, inden valget, og nu, i et regeringssamarbejde, gennemfører de ændringer, der SKAL gennemføres i USA.
  DF siger: Mere Danmark, mindre EU. Fat det venligst 'mand'.
  Du skrev: Medlem af Europa-Parlamentet. Ja, siger jeg. Det` er problemet.
  Vort gamle mundheld (uden tanke på dig, men på dit valg) 'Enhver so synes bedst om sine egne grise'. Kom i gang. EU skal laves om til moderne og effektivt EF.

  Den stigende tilslutning drejer sig om tilslutning til et EF, og ikke til et EU, som vi kender det!
  Og husk så lige, at danskerne udgør KUN ca. 1% (0,5% hvis vi undtager de eurofile) af EU 550 mio befolkning.
  Brexit kom af den engelske befolknings utilfredshed med den voldsomme folkevandring. Ved du hvor Calais ligger?
  Om folkevandringer: Hør Radio24syv den 15. april 2017 om FOLKEVANDRINGER. Viden så det 'vil noget'. Basislære for 'kolbøtter'. EU er, som det fungerer, noget slinger.
  Tilbage til arbejdet! God arbejdslyst.

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager, ing. emeritus

  Linket......

  ...kommer her:

  http://www.radio24syv.dk/programmer/24-spoergsmaal-til-professoren
  vælg Homo Sapiens
  Undskyld link-forsinkelsen

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  DFog EU.

  Jeg forstår ikke al den virak, som er opstået i forbindelse med Englands Udmelding af EU.
  Jeg har, lige siden unionens opståen i 1992 haft en fornemmelse ag at EU ville udvikle sig på samme måde som det hedengangne Sovjet, samme møntenhed, ønsket om en fælles hærenhed, total harmonisering af den politiske tankegang., kort sagt, et diktatur. Der kommer så DF ind i billedet. Det er nu engang sådan at ikke alle medlemmer af partiet tænker ens, gud ske lov for det. Selv om jeg , endnu, er medlem, har jeg den indstilling at det er ved at være på tide at DK tager sit medlemskab op til revision, i det, for hver traktat som kommer i stand, betyder det, at vi bliver "knuget" tættere in d til "kernen" og det mener jeg vil skade DK, ved at vores nationale identitet vil blive mere, og mere udvisket. Nej, hvis vi skal have et fortsat europæisk samarbejde, skal det være på et langt løsere grundlag, udelukkende handelsmæssigt, EF, og ikke som en politisk union.
  Hvis det ikke kan praksisseres, mener jeg absolut at det er bedre at stå udenfor. Faste grænser bør genindføres, som det var før 2001.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Enighed og dog med Løkkegård.

  Nu ser vi ansvarsløsheden forsøges med løgn manipuleringer og andet fra disse fake News, fremført af dansk folkebedrags forenings medlemmer
  Som desværre Løkkegård bruger samme metode for. heldigvis kun ved at beskrive UK som sejr herre.
  Men måske endda bevidst overser baggrundene for at være lige så utroværdig, som dansk folkebedrags forenings medlemmer og ledelsen tilsammen ér

  UK var ikke med blandt sejrherrerne,,,, uden dét samarbejde de nu forlader og Trump er på samme spor bare om ikke andet så endnu værre i udtalen ang afskeden med det Europa.
  Som blev det marked der med Marshall planen for selv hjælp blev helt afgørende for den fred, der har forstået at og udnyttet den til berigelser for begge verdensdele og endda med freden til at gøre det i Europa, som det absolutte og totalt mest effektive værktøj, som ingen andre verdensdele har kunnet skabe i fællesskab.
  Men resten af hans argumenter er heldigvis som flertallet af danskerne og de fleste andre EU medlemslandes befolkninger ér ret enige om.
  Da vi og de har gennem levet SAMMEN DEN ABSOLUT LÆNGSTE OG STØRSTE FREMGANG DER ER OPNÅET FREDELIGT på kloden nogensinde, og stadig med demokratiet, som absolut bedste værktøj til at opretholde disse gode forhold
  Men nu desværre via egoismens allerværste og skjulte begær, som dog er blevet så synligt og sygeligt.
  At befolkningerne er begyndt at ændre stilstanden, da de af de bitreste dyrekøbte erfaringer har lært brutalt og erfaret på både egne samfund og kroppe, hvad der sker når Europa ikke samarbejder.
  Og med alle de tilsvarende df grupper i hele EU.
  Så er viden om hvor stor og skadelig disse egocentrerede bevægelse med sammenrendet af svindlere, bedragere, samt fake politikkere er.
  Hvor vi danskere har brugt og forstået, de hårde lærdomme i allerede 1864 mfl.
  Og bogstaveligt har set endda under meget stor tysk beskyttede krav for at bevare vor nations selvstændighed.
  Hvor de var ,, de anstændige og nok til at lade os bevare, efter egoismen og begærligheden, havde ødelagt alle danske muligheder for noget som helst andet end den nåde og måde Tyskland krævede, at vi afgav besiddelser, hvor de let, som der ikke var andet end verbal modstand tilbage mere fra dansk side.
  Og der relt tillod Danmark eksistens fortsat,, efter vi var ødelagt og totalt blokeret som et fungerende samfund.
  Men flertallet desværre i Tyskland inde for et par årtier og generationer gennemlevede dette og egoismen, atter engang, bare selvfølgeligt mange være end de dér bevidst tidligere fik os ødelagt af os selv.

  Og nutidig desværre ser samme forhold igen, er blevet fremherskende igen i Europa, endda så meget at selve grund volden skal kæmpe for at EU og Europa ikke igen skal gennemleve egoismens forfærdelige styre former.
  Og spørgsmålet bliver nok yderligere præsenteret endnu engang af og for UK s befolkning med deres brexit.
  Hvis ikke fornuften og demokratiet forhåbentligt via ny afstemning som jo df de kære slet slet ikke omtaler for UK elæ i det hele taget mere,,, men via en afstemning erobre UK tilbage, som både land og medlem af EU.
  Hvor så bla Morten Løkkegård virkeligt må arbejde og skabe samarbejde, så langt han overhovedet formår selvfølgeligt,, sammen med andre fornuftige demokrater,, både fra dk og de øvrige 27 andre demokratier.
  Der er rep i EU parlamentet.
  For at egoerne både i og fra sort blå blok i EU er langtfra st være afklaret også ang mere end samarbejdet med ekstremisterne i både deres lande og Danmark samt hele EU.
  Dog er alle demokrater vågnet bla via Morten Messersmidts og dansk folkebedrags forenings medlemmer og ledelse, som viser helt entydigt,,,, både hvad de vil og hvordan det skal foregå, med alle deres store bedrag, svindel og manipuleringer bestående af fake News i alt de forsøger sig med.
  Og til Morten Løkkegård og alle de andre demokrater få så skabt det samarbejde,,, som er absolut eneste mulighed og virkelighed, der både kan og beviste sine styrker, mod Hitler og de kræfter , som vi igen ser begynde at rejse sig og foldes ud, i EU og store dele i resten af EU og desværre også på kloden.
  Med Trump i USA og Putins regime i Rusland. Som bege rummer samme egoismer.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Bedragere, løgnere?.

  Tja, det kan da godt være at vi, derunder DF er nogle løgnere og bedragere, vedrørende vores EU modstand/skepsis. Det har tilhængerne da lov til at mene. For mit vedkommende er jeg vant til den slags beskyldninger, så jeg har efterhånden fået "hård hud" overhele kroppen, men det fjerner bare ikke den kendsgerning at EU efterhånden har udviklet sig til noget, som kan minde om det gamle Sovjetunionen hvad angår indblanding i de enkelte landes indre anliggender, men det vil nok med tiden gå op for de EU begejstrede, håber jeg.
  Tag nu f. eks. Jean Claude Junckers forvrøvlede snak om at ALLE medlemslandene bør TVINGES til at indføre Euro. Hvis det er billedet på demokrati, så har jeg svært ved at se, hvad meningen med demokrati er. Nej det kan kun ses som diktatoriske tilbøjeligheder. Derfor tror jeg at modstanden i mod EU støt vil vokse. Vent og se.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Demokrati eller sovjet thjaee

  Allans indlæg er sådan set godt, , men desværre med dé fejl alle modstandere forsøger at gøre sandfærdige
  Uanset på hvilken måde du vil sammenligne henholdsvis Det tidligere diktatur som Sovjet var og opbygget af da sovjet forlod bla arbejder grupperne via tvang/magt.
  Det er aldrig anvendt mod nogle af EU s medlemslande.
  Og alle uanset om det er statsministre elle de valgte i parlamentet, er de alle valgt demokratisk af Deres befolkninger
  Og vi kan som befolkning FRIT AFGIVE VORE STEMMER OG UDEN ST DE KAN SPORES.
  Dette har aldrig været bare en mulighed for de tidligere sovjet borgere.
  Og tilsvarende de dér tvunget med i efterligningen af sovjetter på at ikke skabe via frivillig deltagelse og med store krav,med magt som argument for at sovjet fik absolut største parten af deres økonomiske midler.
  Så at i modstandere overhovedet kan være så ekstremt uvidende er ufattelig i de frie demokratier som EU består Og allervigtigst handler kun på ordre fra.
  Også uanset de stats ministre og parlemtarikkere, da alle er valgt demokratisk i om af deres landes vælgere som allestedsnærværende demokratisk og dé få der endnu ikke gør eller endnu ikke er demokratiske og derfor altid er i mindretal.
  Så alle løgnene og manipulationerne er desværre beviset på hvor udemokratiske alle modstandere er og forbliver at værre.
  Og det i kraft af at modstanderene ALDRIG, har hverken kunnet eller vil fremføre noget alternativ dér aldrig har bare været i nærheden den frihed vi havde som EU borgere Som i gik ødelagt ogrd spild af de politi styrker som nu er bundet i de største hindringer for at friheden for os alle fortsat ville forblive i større og større udstrækning. Endda ikke kun for kapitalen, som hidtil, men direkte til frit brug for alle borgere, hvis lande var med i Schengen samarbejdet for borgernes frihed og frie bevægelighed i alle lande der var med i Schengen
  Dette er DESVÆRRE ødelagt af samme frie benyttelser af nåde friheden for os alle også med direkte løgne og bevidste manipulationer.
  Og nu jeg er igang
  Er det overhovedet nogen modstandere der tør og forsøge hvad suverænitets afgivelsen er for noget og bestående af hvad
  Som når det evt direkte sker er det fordi vore demokratiske valgte ser at vi får fordele af afgivelsen som i alle samarbejder er formålet ved at samarbejde og især netop som frie demokratier.
  Så jeg og en del andre EU borgere der.
  Er frie selv med de hidtidige afgivelser af suveræniteten, som er hele og alt samarbejdets dna,,, så at sige

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Frihed?!.

  Rigtigt, der er hemmelige valg til EU parlamentet, men hvor længe?.
  Unioner har, efter min mening ALDRIG været af det gode, tvært imod.
  Mange unioner er med tiden faldet fra hinanden. Det vil også ske for EU, fordi, man kan ikke i længden holde formen, simpelthen fordi , at jo flere traktater der vedtages, jo tættere bliver vi knuget sammen.
  Jeg husker, at den tyske minister, Martin Bangermann advarede, allerede i 1992 , ved den danske EU afstemning om, at hvis det blev et ja, ville der ikke gå mange år, før EU kommissionen ville tage det næste skridt, og det er sket siden. Traktat, efter traktat, stærkere bindinger til unionen.
  Det bedste vil være at ophæve unionen, og genoprette et egentligt handels fælleskab, f.eks. et EFTA samarbejde.
  For resten: I 1993 blev der afholdt atter en afstemning, fordi man ikke var tilfreds med nejet i 92.
  OK, vi fik fire forbehold, som EU elskerne nu febrilsk prøver at fravriste os.
  Da vi stemte om rets forbeholdet blev det heldigvis et nej, i det der pludselig skulle stemmes om meget mere, end vi i første omgang fik meddelelse om.
  Europol?, hvad skal vi med det?. Vi er jo med i Interpol. Det dækker et langt større område. EU hær, nej vi har NATO.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Forsøg igen

  At du Allan ikke ka li unioner thjaee så langt har du næsten ret, men mangler en helt fundamental betingelse og det er desværre typisk hver gang for alle modstandere.
  1,
  Forsøger at sammenligne og dér udover pænt skrevet husk det Allan, at I bevidst manipulere med at hvordan en sammligning mellem et diktatur og et demokrati og endda fremstille dem som ligeværdige.
  Trods at alt det det ene altid helt udelukker, nøjagtigt det det andet system benytter såe helt ærligt hvordan kan disse ligestilles overhovedet.
  At så der ér tilhængerne endda fanatiske på begge sider men kun det ene system tillader det at være ligeværdige mens det andet system fuldstændigt direkte udrydder disse elementer med drab og våben brug.
  Der er om ikke andet så for mig en helt afgørende metode der ikke kan anvendes eller accepteres på nogen måde.
  Og at dette til gengæld endda forsøges anvendt fir at fremme egne fordækte formål og målsætninger
  Jeg vil ikke sætte ord eller bare etikette på en sådan holdning
  Og vil skamme mig på jeres vegne.
  Og at du Allan er med sådanne holdninger er i vor demokratisketfrihed acceptabelt indtil i tager våbnene i brug for at fremtvinge jeres egoisme som bunder i jae undskyld mig min enfoldighed, og jeg ønsker ikke at betegne disse holdninger da du vil klandre mine holdninger og brugen af det rette ord og betegnelse af disse egoismer som i lider af og med, som individer.
  Men jeg vil alligevel prøve at bare spørge dog Allan om hvad der er årsag til at du ikke vil unioner og dermed heller ikke EU unionen.
  Det ville være godt at høre dine holdninger og hvad dé er skabt på baggrund af i din modstand mod unioner.


 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Holdninger.

  Jeg tror ikke at jeg kan skildre mine holdninger tydeligere end jeg har gjort i ovenstående indlæg. Frihandel, uden en overnational overbygning. Kan det siges tydeligere?. Jeg tror jeg stopper her.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Konsekvenser

  Desværre igen typisk for modstandere, når konsekvenserne af ders egoer skal udstilles eller fremsvises som konsekvenser,så stopper i,, er det ike sølle og skammeligt at i benytter så både inhumane og u-demokratiske diktatur metoder.
  Helt fint med alle holdninger,men skal de ikke for alles skyld kunne forklares og forsvares, via dialogen og argumenterene,ellers er det en sølle egoist adfærd og dikturets metoder,bortset fra at vi der vil debattere holdninger i og via dialog,netop ikke toleres,af egoisterne ,men heller ikke i demokratierne kan fjernes når , disse egoer ønsker det.

Det sker i EU: Fiskekvoteforhandlinger og valg af EU-ombudsmand

Det sker i EU: Fiskekvoteforhandlinger og valg af EU-ombudsmand

OVERBLIK: Der er to ministerrådsmøder på programmet, før EU-systemet går på ferie. Og så skal europaparlamentarikerne både vælge en ny ombudsmand og fejre Lisabon-traktatens 10-års jubilæum. Få overblik over den kommende uge i EU.