Løkkegaard til Kofod: Bekæmpelse af skattesnyd er ærke-liberalt

DEBAT: Jeppe Kofods (S) kritik af liberalismen klinger hult, når man ser på de initiativer, som blandt andet Venstre har taget i kampen mod skattesnyd, mener Morten Løkkegaard (V). Skattesnyd er nemlig ikke liberalt – det er bare asocialt.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Socialdemokraternes Jeppe Kofod afleverer i Altinget en lidt forudsigelig pligt-lussing til liberalismen i spørgsmålet om skattesnyd. Kofod forsøger – forgæves – at fremmane et spøgelse, som knapt ville kunne forskrække børn i en Halloween-tid.

At termen liberal i det 21. århundrede skulle være lig med en asocial; det ligner en bøh-mand uden voldsom skrækeffekt. Bekæmpelse af skattesnyd er faktisk ærke-liberalt.

60 milliarder i skattely
Emnet er både aktuelt og relevant nok at få diskuteret. Og Kofods arbejde i det særlige EP-udvalg om skatteunddragelse er da også mere seriøst, end hans angreb på os liberale.

De lækkede Paradise Papers demonstrerer – endnu engang – at problemerne med international skatteunddragelse og direkte svindel er enorme.

Ud over de obligatoriske hadeobjekter, de superrige og de kriminelle, er det mest forstemmende de alt for mange eksempler på, at EU-medlemslande laver lyssky særaftaler med multinationale giganter som Apple, Nike, Starbucks. Aftaler, der suger skattebetalingen ud af medlemslande som Danmark. Det er ikke rimeligt – og det skal vi naturligvis ikke acceptere.

Forskere har anslået, at 10-12 procent af verdens samlede BNP befinder sig i skattely. Det er knap 60.000 milliarder kroner eller omtrent 60 gange så meget, som det koster at drive den danske stat i et år. Det er rigtig mange varme hænder i ældreplejen…

Fællesskab er løsningen
Globaliseringen er tydeligvis løbet de nationale skattesystemer over ende. Vi har alle mistet suveræniteten på skatteområdet, og vi kan kun regne med at få den tilbage ved at løse problemet i fællesskab med andre lande.

Vi kan ikke nøjes med at sætte strenge krav til, hvad der foregår i Danmark. Gør vi det, risikerer vi, at de globale virksomheder, hvis varer vi drager stor nytte af, viger uden om Danmark.

Reglerne skal som minimum være europæiske for at have reel virkning. Det er trods alt de færreste af verdens store virksomheder, der har råd til at lukke forretningen for alle EU’s 500 millioner forbrugere.

Derfor har regeringen – som et af de absolut mest engagerede lande i EU og i OECD – sat skub i processen med at bringe snyd frem i lyset. Med udgangspunkt i OECD-aftaler har vi sikret betydelige fremskridt i EU-regi.

V-ledede regeringer har siden 2011 sikret syv konkrete aftaler om regler i EU-regi. Aftaler, som skaber mere gennemsigtighed mellem landende, rapportering af indbetalinger, om oplysninger om finansielle konti og renteindtægter samt meget mere.

Lige nu arbejdes der på oplysningspligt for skatterådgivere, om udveksling af ejerskabsforhold og – ikke mindst – om en EU-sortliste over skattely. 

Kofod klinger hult
Derfor klinger det noget hult, når Jeppe Kofod langer ud efter liberalismen som det onde i denne sag.

Liberal tankegang handler som bekendt ikke alene om individets friheder. Vi indgår i et samfund, hvor friheden er betinget af ansvarlighed. Vi skal alle tage vores del af ansvaret for, at samfundet hænger sammen. Vi skal alle bidrage med vores til, at samfundet har de nødvendige ressourcer.

Derfor er skatteunddragelse eller aggressiv skatteplanlægning ikke liberalisme – tværtimod. Det er bare asocialt.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at det netop er den liberale Petr Jezek, min kollega fra Tjekkiet, der i konstruktivt partnerskab med Kofod sidder for bordenden i det specialudvalg i Europa-Parlamentet, der behandler skatteunddragelse.

Det er vi glade for i Venstre. Og vi er sikre på, at Jeppe Kofod – når det kommer til stykket – finder sin egen social-liberale balance i spørgsmålet.

Forrige artikel NGO-formand: Menneskeretsangreb svækker dansk troværdighed NGO-formand: Menneskeretsangreb svækker dansk troværdighed Næste artikel Samuelsen ønsker reformer: Strasbourg undergraver folkelig opbakning Samuelsen ønsker reformer: Strasbourg undergraver folkelig opbakning
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Liberalt hykleri

  Regeringen vil kriminaliserer journalisters afsløringer
  Hør P1 udsendelsen Mennesker og medier: Paragraffer mod "Paradis-papirer"
  Ny lovgivning vil fremover gøre det svært for journalister at afsløre globalt skattefifleri - sådan som det i denne uge er sket med offentliggørelse af lækkede dokumenter fra blandt andre et advokatfirma med kontorer på Bermuda og i en række andre skattely. Dokumenterne indeholder nemlig, hvad der set gennem juridiske briller er "forretningshemmeligheder". Og offentliggørelse af den slags er på vej til at blive kriminaliseret, fortæller journalist Freja Wedenborg, der har specialiseret sig i at forbedre vilkårene for medier, der samarbejder med whistleblowere.
  https://www.dr.dk/radio/p1/mennesker-og-medier/mennesker-og-medier-2017-11-10

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Demokrati og liberal frihed for og til de fåy

  Jae ORDENE er altid de rigtige for samt fra løkkeland og de dér støtter dette bevidste bedrag.
  For med de spærringer af befolkningens viden ang politikeres "arbejde" 😌 som også verbalt benyttes ulideligt og gentagende, som demokratisk åben af disse liberale som bla løkkegård gang på gang som også MORTEN MESSERSMIDT OG DF gør dét, via manipuleringer og direkte løgne, som bla mm påståede formål for hans iver for at blive valgt til EU parlamentet, som resulterede i det største stemme antal som nogen bedrager er valgt med.
  Men senere afsløret og totalt blå lagt i sit bevidste misbrug af den tillid som alt demokratisk har, som forudsætningen for at fungere demokratisk og iflg dé love og vedtagelser der demokratisk er skabt.
  Og som alle blå politikere som nu endnu engang, vil nedbryde bla med de fælles besluttede menneske rettigheder, som vi i dk både støtter og har vedtaget er og skal være gældende for vort lands beskyttelser
  Af befolkningens sikkerhed og frihed mod disse liberale friheder, som op gennem bare den demokratiske tidsalder gang på gang forsøger alle blå orienterede at eliminere.
  Og min gode løkke og løkkgård hvorfor mon i ønsker og allerværst forsøger, at nedbryde civilisationen med disse egocentreringer og gang på gang gør det reelt
  Som det kan aflæses overalt hvor historien er nedskrevet og synet blotlægger dette bedrag ang demokratiernes muligheder for alle, men ikke efter jeres udemokratiske begrænsninger AF friheden til at gøre dét FOR ALLE