Lykketoft afviser at piske politikere til EU-engagement

INDFLYDELSE: Folketingets formand, Mogens Lykketoft, mener ikke, at man kan tvinge de danske folketingspolitikere til at involvere sig mere i EU-politikken. I stedet bør de folkevalgte overveje, om de gør nok ved rugbrødsarbejdet på Christiansborg.

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) mener ikke, at han og resten af Præsidiet kan få flere politikere til at interessere sig for EU-politikken ved at ændre arbejdsgangen på Christiansborg. Der skal en holdningsændring til.
Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) mener ikke, at han og resten af Præsidiet kan få flere politikere til at interessere sig for EU-politikken ved at ændre arbejdsgangen på Christiansborg. Der skal en holdningsændring til.Foto: ft.dk
Michael Hjøllund

Det er i virkeligheden en del af den generelle diskussion om, hvad folketingspolitikerne bruger deres tid på. Om man bruger sine kræfter rigtigt i balancen mellem det offentlighedssøgende sceneri med de åbne samråd i forhold til faktisk at lukke døren og arbejde med stoffet.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketingets Præsidium
Fakta
Europaudvalgets funktion
Ministre får mandat af Europaudvalget. Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg. Det betyder, at ministeren forelægger sine sager for Europaudvalget og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I Europaudvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. I praksis godkendes ministerens forhandlingsoplæg ved, at Europaudvalgets formand konstaterer, at der ikke er et flertal imod ministerens holdning til et givent forslag. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Kontrol med regeringens EU-politik 

Den parlamentariske kontrol med regeringens EU-politik er særligt vigtig i Danmark, fordi vi traditionelt har mindretalsregeringer. Med Europaudvalgets mandater sikrer man løbende, at et flertal af Folketingets medlemmer står bag regeringens EU-politik.


Kilde: Fakta fra ft.dk

Hvis vælgernes repræsentanter i Folketinget skal generobre indflydelsen over EU-politikken, kræver det en holdningsændring - ikke en ændring af de formelle arbejdsgange på Christiansborg.

Det mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft.

Kommentaren falder efter flere folketingsmedlemmer og en forsker har stillet spørgsmålstegn ved de folkevalgtes indflydelse på EU-politikken. Arbejdet med at påvirke lovgivningen, der formuleres i Bruxelles, er ikke tidsvarende og bæres af alt for få personer, lyder kritikken.

0:000:00