Lykketoft får FN-toppost

TOPPOST: Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), bliver i september 2015 leder for FN's generalforsamling. 

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), får toppost i FN. 
Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), får toppost i FN. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anne Justesen

Mogens Lykketoft (S) skal fra 15. september næste år være formand for FN's generalforsamling.

"Jeg har sagt ja til opgaven, fordi den danske regering opfordrede mig - i håb om at fremme danske normer og værdier i FN," skriver Mogens Lykketoft på sin Facebook-profil og fortsætter:

"Jeg ser frem til at løse den store og udfordrende opgave, der starter ved det globale topmøde i september om bæredygtige udviklingsmål (SDG's) for årene efter 2015."

Udenrigsministeriet indstillede i marts sidste år Lykketoft til den internationale toppost i FN. 

Fakta
FN’s Generalforsamling er sammen med Sikkerhedsrådet og Menneskerettighedsrådet de vigtigste organer i FN. Alle FN’s medlemslande og mange observatører, bl.a. EU, har sæde i Generalforsamlingen, hvor verdens stats- og regeringschefer mødes hvert år i september måned. Generalforsamlingen vedtager en lang række resolutioner inden for bl.a. menneskerettigheder, bæredygtig udvikling og folkeret. Generalforsamlingen kan endvidere drøfte internationale kriser, særligt hvis situationen i Sikkerhedsrådet er fastlåst. 

Kilde: Udenrigsministeriet

Han er valgt som kandidat for FN's vestlige gruppe, der tæller Vesteuropa, Nordamerika, Australien og New Zealand. Gruppen besætter posten hvert femte år, og Lykketoft var den eneste kandidat, som var indstillet til posten. 

Forlader ikke dansk politik
Udsigten til en international toppost betyder dog ikke, at Lykketoft forlader dansk politik. 

"Mit ja til FN- opgaven er på ingen måde en afsked med dansk politik. Jeg stiller op til Folketinget ved det kommende valg, men hvis jeg genvælges, søger jeg orlov i den periode, jeg løser opgaven i FN," skriver Lykketoft på Facebook. 

Formanden for FN's generalforsamling sidder i et år. Lykketoft skal officielt vælges til posten i juni næste år. Han afløser Sam Kahamba Kutesa fra Uganda, der blev valgt i juni 2014. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00