Adfærdskodeks, ernæringsprofiler og bindende mål for madspild: Her er EU's kommende fødevaretiltag

DOKUMENTATION: Sidste uge fremlagde Kommissionen en ny jord til bord-strategi, hvori der også løftes sløret for en lang række af konkrete initiativer på fødevareområdet over de næste tre år. Få overblik her.

Madspild, næringsdeklarationer og fødevareemballage er blandt de emner, som Kommissionen vil beskæftige sig med de kommende år som led i jord til bord-strategien.
Madspild, næringsdeklarationer og fødevareemballage er blandt de emner, som Kommissionen vil beskæftige sig med de kommende år som led i jord til bord-strategien.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Der skal laves en økologisk handlingsplan, det skal være lettere at registrere frøsorter, og ernæringsprofilerne er fundet frem fra gemmerne.

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en jord til bord-strategi med nye målsætninger (se boks) for fødevaresektoren, men også en oversigt over mange af de fødevaretiltag, som Kommissionen ventes at tage over de næste tre år.

Altinget har gennemgået strategien og giver her et oprids over de nævnte initiativer:

Dokumentation

Kommissionens mål i jord til bord-strategien:

  • Brugen af og risikoen ved kemiske pesticider reduceres med 50 procent inden 2030.
  • Brugen af mere farlige pesticider reduceres med 50 procent inden 2030.
  • Tabet af næringsstoffer reduceres med mindst 50 procent og samtidig sikre, at jordens frugtbarhed ikke forringes.
  • Brugen af gødning reduceres med mindst 20 procent inden 2030.
  • Salget af antimikrobielle stoffer til landbrug og fiskeopdræt reduceres med 50 procent inden 2030.
  • 25 procent af landbrugsarealerne skal dyrkes økologisk senest i 2030.

0:000:00