Debat

Margrete Auken: Vi må sammen finde løsninger på Brexit

DEBAT: Der verserer en politisk hanekamp om Brexit mellem den britiske premierminister Theresa May og kommissionsformanden Jean-Claude Juncker. Men vi bør stå sammen om at finde løsninger for de millioner af borgere, der kommer i klemme på grund af Brexit, mener Margrete Auken (SF).

EU og Storbritannien må sammen finde på løsninger på Brexit for de millioner af mennesker, der kommer i klemme, mener Margrete Auken (SF).
EU og Storbritannien må sammen finde på løsninger på Brexit for de millioner af mennesker, der kommer i klemme, mener Margrete Auken (SF).Foto: Marie-Louise Munkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi taler i Bruxelles om BREXIT som om det handler om en politisk hanekamp mellem premierminister Theresa May og kommissionsformand Jean-Claude Juncker: Briterne har selv bedt om det, så nu skal de straffes med så hårde betingelser som muligt så andre regeringer ikke vover på at holde lignende folkeafstemninger. Og i de danske medier handler det som regel om eksportpolitik: ”Så meget kan Danmark tabe i eksportkroner”, ”BREXIT kan betyde 40 procent tab for danske fiskere” og så videre.

Husk menneskene bag tallene
Bag de økonomiske analyser findes menneskene bag tallene. Det er fortvivlende at vi diskuterer det som om det ikke handler om dem. For nyligt talte jeg med en af vores britiske medarbejdere i min Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet. Efter BREXIT-afstemningen i juni 2016 havde hun ikke talt med sin mor. Moren havde stemt for BREXIT – helt uden tanke på de konsekvenser hendes stemme ville have for sin datter som nu vil miste sit job og uden at tænke på sit barnebarns fremtid.

De unge tager ud og oplever verden. De rejser mere end min generation og dem før mig nogensinde har gjort. De tager ud og finder job, bliver forelskede og vil måske endda tage deres partner med hjem til Storbritannien efter at have arbejdet nogle år i udlandet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De unge briter er blevet beskyldt for ikke at have stemt 23. juni 2016. Men det er ikke sandt: 64 procent af de helt unge op til 25 år stemte – og op mod 70 procent af dem stemte for at Storbritannien skulle blive i EU. Uanset om disse unge mennesker vil benytte sig af deres muligheder som EU-borgere eller ej, ved de at de gerne vil have chancen. Og de vil fremfor alt ikke afskære sig muligheder for en misforstået forestilling om et såkaldt ’suverænt kongerige’.

Vi må sammen finde en løsning
De kortsigtede, uvidende gamle og deres politikere stemte for at forlade EU. Og premierminister May kampagner for at det skal blive et ’hårdt BREXIT’ uden adgang til EU’s indre marked, uden mulighed for at de unge kan rejse og arbejde frit i EU som nu.

Bag de økonomiske analyser findes menneskene bag tallene. Det er fortvivlende at vi diskuterer det som om det ikke handler om dem.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Formålet er at få ’fuld suverænitet’ over Storbritanniens grænser, at styre immigrationen ’selv’ og at sørge for at landet igen kan lave sine egne handelsaftaler. Én af de første aftaler bliver dog nødt til at være med EU som i dag aftager 44 procent af al britisk eksport. Andre handelsaftaler bliver sværere for briterne at opnå, fordi det altid vil være mere attraktivt at få adgang til et marked med 510 millioner europæere end til 65 millioner briter.

May eller Juncker har endnu ikke et godt bud på hvad de stakkels 1 millioner briter der bor i de andre EU-lande og de 3 millioner ikke-britiske EU-borgere der bor i Storbritannien skal gøre om to år. Men for dem – og især for de unge – må vi sammen finde en løsning. Det uanset om vi har lyst til at straffe den britiske regering for sin hårde retorik eller ej.

Som vores grønne gruppeformand, Philippe Lambert for nylig sagde: “Like it or not, Ms May, we are in it together.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00