Margrethe Vestager om EU-topmøde: "Jeg håber, at de har en myslibar med i tasken"

TOPMØDE: EU's ledere skal forhandle om EU's syvårsbudget og genopretningsfonden. "Det kan kræve noget ekstra energi at nå i mål," siger Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager håber, at EU's regeringsledere har en myslibar med i tasken, for det kræver ekstra energi at blive enige på weekendens EU-topmøde
Margrethe Vestager håber, at EU's regeringsledere har en myslibar med i tasken, for det kræver ekstra energi at blive enige på weekendens EU-topmødeFoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Det er svære spørgsmål, men der er grund til optimisme.

Det er meldingen fra næstformand for EU-Kommissionen Margrethe Vestager i forbindelse med, at EU's stats- og regeringsledere i weekenden skal forhandle om EU's budget for 2021 til 2027 og genopretningsfonden, som skal hjælpe de europæiske økonomier.

"Det giver en vis optimisme, at der er enighed om en nyskabelse om store lån, og at nogle lande skal have rabatter. Der er også generel enighed om, at landene skal have en plan, der skal eksekveres, før man kan få pengene," siger Margrethe Vestager.

Hun mener, at der er en god grund til give det en ekstra indsats og sende et stærkt signal om ledelse i Europa. Det skal blandt andet ske ved en genopbygning med en retning, der gør Europa mere grøn og giver mere velfungerende økonomier, forklarer Margrethe Vestager.

"Det er en mulighed, jeg håber, at regeringslederne vil gribe. Men jeg håber, at de har en myslibar med i tasken, for det kan kræve noget ekstra energi at nå i mål," siger hun.

Forhandlingerne mellem EU's ledere begynder i dag i Bruxelles og kan komme til at strække sig over et par dage, lyder det fra den danske EU-kommissær.

EU skal hurtigt i gang med genopretningen
Margrethe Vestager har flere gange givet udtryk for vigtigheden af, at de europæiske hjælpepakker ekspederes hurtigst muligt.

Hun mener, at medlemslandene bør bøje sig mod hinanden i spørgsmålet for at sikre en aftale om både EU-budgettet og genopretningsfonden, som de hårdt ramte lande i Sydeuropa er afhængige af for at komme økonomisk på fode igen.

"Der er stor forskel landene imellem. Danmark er svagt farvet økonomisk, hvor Italien står i rødt. Det er vigtigt at tage med i overvejelserne, at andre lande er hårdt ramt," siger Margrethe Vestager.

Vestager understreger, at genopretningen også handler om den internationale konkurrence. Under finanskrisen kom det europæiske svar meget sent efter lange, grundige diskussioner, som hun udtrykker det.

"Det tog lang tid i Europa i forhold til USA og Kina, og det betød, at balancen ændrede sig. Så der er helt klart også noget geopolitisk på spil i denne krise i forhold til de andre spillere i verden," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00