Historisk stor afvisning af Brexit-aftale kaster briterne og EU ud i uvished

NO DEAL: May tabte sin Brexit-afstemning så eklatant, at det er svært at se, hvad der skal til for at få en aftale med EU over stregen i tide før briternes exitdato 29. marts.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper videre trods det største nederlag nogensinde til en britisk regering.
Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper videre trods det største nederlag nogensinde til en britisk regering.Foto: Livestream
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Theresa May indkasserede tirsdag et nederlag så stort, at dets mage ikke er set i moderne britisk demokratisk historie. For hvert eneste medlem af Underhuset, der stemte for den Brexit-aftale, premierministeren møjsommeligt har forhandlet med EU-siden gennem flere år, var der to, der stemte imod. Resultatet blev et ydmygende 202 mod 432, heraf 118 fra Mays egne rækker.

Oppositionsleder Jeremy Corbyn kvitterede med et mistillidsvotum til premierministeren, som de britiske parlamentarikere allerede skal stemme om onsdag.

Theresa May forventes at overleve mistillidsafstemningen. Hendes nordirske støtteparti, DUP, vil ikke afsætte hende, selv om de stemte mod Brexit-aftalen, og det vil hendes eget EU-skeptiske bagland heller ikke.

Får hun Underhusets støtte til at fortsætte, vil hun indkalde ledende medlemmer fra begge sider af det politiske spektrum ”for at identificere, hvad der skal til for at sikre opbakning fra huset” til en ny Brexit-plan, forklarede hun, da hun, øjeblikkeligt efter nederlaget var annonceret, tog ordet i parlamentssalen.

Hvis disse møder bærer frugt, vil hun fremlægge ideerne for EU, lød det fra May.

For lidt og for sent
Ifølge Labour-leder Jeremy Corbyn var det dog alt for sent at begynde at række olivengrene på tværs af den politiske midte.

”Hun prøver kun at række ud nu, hvor hendes aftale er blevet afvist,” sagde Corbyn.

”I de seneste to år har hun kun haft én prioritet. Og det var Det Konservative Parti.”

May får travlt med sine konsultationer. Ikke nok med, at Brexit-datoen 29. marts rykker hastigt nærmere. En afstemning i Underhuset i sidste uge har pålagt hende at vende tilbage med en køreplan for den videre færd senest efter tre arbejdsdage, hvilket er på mandag.

Hvad vil I?
Mays forsøg på at afsøge en Brexit-model, der kan vinde opbakning hjemme, er noget, som blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har efterlyst.

Den efterlysning gentog han tirsdag aften.

” Dybt beklageligt at vi med aftenens afstemning i det britiske parlament er bragt et skridt nærmere et kaotisk Brexit uden aftale. Tiden er ved at løbe ud. Jeg ser frem til den britiske regerings bud på en vej frem. Vores no deal-forberedelser fortsætter med uformindsket styrke,” skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter.

Ekkoer af samme budskab lød fra hans kolleger rundt omkring i Europa. De holdt sig alle tydeligt til den europæiske drejebog, som EU-kilder forklarer var koordineret fra Bruxelles for at sikre, at der ikke var slinger i det europæiske budskab om, at bolden nu ligger solidt på briternes egen banehalvdel.

”Det er i London, at tingene skal afklares først, så vi kan bevæge os bagefter,” siger en EU-diplomat.

”Der er ingen plan B fra Bruxelles-siden. Den bliver nødt til at opstå på basis af, hvad der end kommer ud fra London. Der er ingen hemmelig plan,” lyder det.

Forbereder sig på det værste
Samtidig skruede EU-lederne kollektivt op for de bekymrede miner og for forberedelserne på en hård Brexit.

”Risikoen for en uordentlig udtrædelse for Storbritannien er øget med aftenens afstemning, og mens vi ikke vil have, at det sker, vil Kommissionen fortsætte sit forberedelsesarbejde for at sikre, at EU er fuldt forberedt,” lød det fra EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Donald Tusk, der repræsenterer EU-lederne i Det Europæiske Råd, var i det mere filosofiske hjørne.

”Hvis en aftale er umulig, og ingen vil have, at der ikke kommer en aftale, hvem vil så til slut have modet til at sige, hvad den eneste positive løsning er,” spurgte EU-formanden på Twitter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00