Mays Brexit-plan hældt ned ad brættet ved EU-topmøde

NO DEAL: EU-ledere puster sig op på begge sider af Brexit-forhandlingsbordet efter et topmøde, der slet ikke endte, som det var planlagt.

En tydeligt presset Theresa May ved topmødet i Salzburg.
En tydeligt presset Theresa May ved topmødet i Salzburg.Foto: Kerstin Joensson/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: “A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries.”

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der på papiret repræsenterer alle 28 EU-ledere inklusive den britiske, var overraskende udiplomatisk.

På sin Instagram-konto lagde han torsdag et billede op af sig selv og den britiske premierminister, Theresa May, ved dessertfadet ved et EU-topmøde i Salzburg med den lille tekst.

Det lyder måske uskyldigt nok, hvis ikke det var, fordi netop den såkaldte cherry-picking og udtrykket ”have your cake and eat it” – at blæse og have mel i munden – er blevet synonyme med den britiske tilgang til Brexit-forhandlingerne.

De folk, som siger, at man nemt kan klare sig uden EU, og at det kommer til at gå helt fint, og at man kommer til at tjene på det, er løgnere.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

Derudover faldt bemærkningen, cirka samtidig med at Tusk hældte Theresa Mays Brexit-plan, den såkaldte Chequers-hvidbog, ned ad brættet.

”Der er positive elementer i Chequers-forslaget, men den foreslåede ramme for økonomisk samarbejde kommer ikke til at fungere. Ikke mindst fordi den risikerer at underminere det indre marked,” sagde Tusk, efter han havde diskuteret sagen først med de 27 tilbageblivende EU-chefer og senere med May i enrum.

(artiklen fortsætter nedenfor)

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

Et opslag delt af Donald Tusk (@donaldtusk) den

 

Op til det todages topmøde i Salzburg var den klare overbevisning på de allerhøjeste niveauer i Bruxelles ellers, at EU-cheferne ville lægge en dæmper på kritikken af Chequers-aftalen.

Også selv om det var tydeligt, at den grundlæggende var uacceptabel for EU-siden. Ikke mindst fordi Mays plan bygger på en idé om, at Storbritannien kan blive i det indre marked for varer uden at tage hele pakken, som også indeholder fri bevægelighed for personer, tjenesteydelser og pengestrømme.

Det skyldtes Mays skrøbelige politiske situation. Der var en frygt for at puste til den ild, der allerede blusser i hendes politiske bagland blandt dem, der mener, at Chequers-aftalen slet ikke leverer den exit fra Unionen, som de drømmer om.

Derfor var der en forståelse af, at EU-lederne ville holde kritikken nede, til hun var kommet over en svær partikongres med sine fæller i de britiske konservative, der starter 30. september – seks måneder før Brexit-dag.

Gravid eller ej
Sådan gik det ikke. Tværtimod lød det nogenlunde samstemmende fra EU-lederne, at de ikke er villige til at gå på kompromis.

”Man kan ikke både være gravid og ikke-gravid. Man kan ikke både være med i det indre marked og ikke være det,” som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte det over for Jyllands-Posten efter mødet.

EU-kilder gør klart, at det ikke var intentionen at slagte Chequers-aftalen på mødet. Desuden påpeges det, at der ikke er noget nyt i, at lederne forsvarer det indre markeds ukrænkelighed, sådan som de har gjort, siden den dag briterne stemte sig ud af forsamlingen.

Men det var samtidig en reaktion på, at Theresa May havde irriteret flere af sine EU-partnere. Først med en artikel i tyske Die Welt forud for topmødet, hvor hun kritiserede EU-siden for at insistere på at indføre en nødbremse, der vil holde Nordirland i EU’s indre marked og toldunion, hvis der ikke kan findes en anden måde at undgå en hård grænse på den irske ø.

Derefter med et indlæg på topmødets første dag, onsdag, hvor hun kraftigt – nogle mente aggressivt – opfordrede sine chefkolleger til at komme hende i møde i stedet for den anden vej rundt.

Det fik stemningen til at skifte. 

Har konsekvenser
Den franske præsident, Emmanuel Macron, brugte ordet ”uacceptabel” om de britiske ønsker. Og kilder ved mødet lader forstå, at han var særligt hård i filten.

”Det viser, at det ikke er så simpelt at forlade EU. Det er ikke uden omkostninger og konsekvenser,” sagde Macron efter mødet, hvor han heller ikke lagde fingrene imellem i sin kritik af de såkaldte Brexiteers.

”De folk, som siger, at man nemt kan klare sig uden EU, og at det kommer til at gå helt fint, og at man kommer til at tjene på det, er løgnere,” sagde den franske præsident.

Det eneste seriøse bud
En tydeligt presset May holdt et pressemøde, hvor hun stædigt fastholdt, at hendes Chequers-forslag var vejen frem, hvis der både skal sikres friktionsløs handel og en åben grænse i Irland.

”Vores hvidbog er stadig det eneste seriøse og troværdige forslag på bordet, der kan nå det mål,” sagde May.

Hun reagerede også skarpt på et udsagn fra den hollandske premierminister, Mark Rutte, om, at Holland har gjort mere for at forberede sig på, at briterne forlader Unionen uden en aftale, end Storbritannien har.

”Ingen skal være i tvivl. Vi er forberedt, i det tilfælde at vi ikke når en aftale,” sagde hun.

Tiden løber
Donald Tusk, formanden for EU-ledernes klub, gjorde klart, at der nu er under en måned til at finde skelettet til en endelig aftale, inden EU-lederne mødes igen i Bruxelles i midten af oktober.

”Sandhedens time for Brexit-forhandlingerne bliver topmødet i oktober. I oktober forventer vi maksimalt fremskridt og resultater i Brexit-forhandlingerne. Derefter vil vi beslutte, om betingelserne er mødt for at indkalde til et ekstraordinært topmøde i november,” sagde Tusk.

I så fald bliver det i weekenden 17. og 18. november, at EU-cheferne skal forsøge at få knækket de allersidste nødder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00